Foto: LETA

Latvija un Francija iestājas par vienotu Eiropu, pēc tikšanās ar Makronu atzīst Vējonis

Kā ziņots, Vējonis, kā arī Lietuvas un Igaunijas prezidentes pirmdien Francijā tikās ar šīs valsts prezidentu Emanuelu Makronu.

Darba vizītes Francijā noslēgumā trīs Baltijas valstu prezidenti un Francijas prezidents Orsē modernās mākslas muzejā atklās Baltijas valstu simtgadēm veltīto izstādi "Simbolisms Baltijas valstu mākslā".

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā, tikšanās laikā Vējonis atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta turpināt attīstīt divpusējās attiecības ekonomikā, drošībā un aizsardzībā, kultūrā un izglītībā, kā arī turpināt ciešu sadarbību ES, NATO un citos daudzpusējos forumos.

"Latvijas skatījumā būtiska Eiropas projekta attīstības prioritāte ir drošība. Baltijas valstis un Francija ir spēcīgi NATO sabiedrotie ar vienotu izpratni par aktuālajiem drošības izaicinājumiem un visaptverošu pieeju aizsardzības spēju stiprināšanai. Latvija augstu vērtē Francijas ieguldījumu kolektīvās aizsardzības stiprināšanā Baltijas reģionā," uzvēra Raimonds Vējonis.

Latvija un Francija kopā piedalās vairākās misijās un operācijās Āfrikā un Tuvajos Austrumos, tādējādi atbalstot globālo cīņu pret terorismu un veicinot starptautisko drošību. Arī Eiropas Savienība drošības jomā īsā laikā ir spērusi lielus soļus, lai attīstītu spējas, kas papildina NATO.

Pārrunājot Eiropas nākotnes jautājumus, Vējonis atzīmēja, ka Latvijas interesēs ir piedalīties jaunajās iniciatīvās, diskutēt par tām tā, lai tiktu ņemtas vērā Latvijas intereses.

Vējonis uzsvēra: "Kaut arī neesam federālisma idejas piekritēji, mums svarīgi ir būt daļai no aktīvas Eiropas, daļai no nākotnes diskusijas. Mums nav pieņemama atrašanās perifērijā jeb otrajā ātrumā. Mums ir būtiski, lai Eiropa ir vienota un tās attīstība ir ekonomiski un sociāli līdzsvarota. Tāpat kā Francijai, mums ir svarīgi, lai Eiropas Savienības lēmumi kalpotu tās iedzīvotājiem, tāpēc atbalstām Francijas priekšlikumu par konsultācijām ar ES pilsoņiem".

Viņš arī pauda gandarījumu, ka Latvijas simtgade Francijā tiek atzīmēta ar plašu kultūras programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!