Foto: LETA
Sestdien visā valstī un ārpus tās robežām tiek svinēta Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 23.gadadiena, šo dienu kopā ar lasītājiem pavadīs arī portāls „Delfi”.

1990.gada 4.maijā 134 no 201 Augstākās padomes deputāta pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Augstākā padome noteica valsts varas "de facto" atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5.Saeimas sasaukšanu.

1990.gada 4.maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kas pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

1990.gada 4.maijā Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs nosūtīja vēstījumu PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām un PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.


Šodien plkst.12.00 notiks Saeimas svinīgā sēde, kurā uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V). Sēdē aicināti piedalīties Valsts prezidents Andris Bērziņš, eksprezidenti, Ministru kabineta locekļi, Augstākās padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ārvalstu diplomātiskais korpuss Latvijā un starptautisko organizāciju pārstāvniecību vadītāji Latvijā. Savukārt plkst.13.15 pie Saeimas nama paredzēta tradicionālā fotografēšanās.

Savukārt plkst. 12.00 Kuldīgas Pilsētas laukumā  sāksies bruņoto spēku, Jaunsardzes un Valsts robežsardzes vienību un tehnikas parāde, kuru komandēs 1. Zemessardzes novada komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts, bet to pieņems aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. Parādi vēros arī Norvēģijas Bruņoto spēku komandieris ģenerālis Haralds Sunde. Portāls „Delfi" nodrošinās svinīgās parādes video tiešraidi.

Plkst.14.00 Saeimas priekšsēdētāja un deputāti aicina iedzīvotājus piedalīties kopīgā ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa. Ziedus pie Brīvības pieminekļa nolikt dosies arī valsts augstākās amatpersonas.

Visas dienas garumā visā Latvijā paredzēti dažādi svētku pasākumi.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!