Eiropas Savienības vēstnieku padome trešdienas vakarā Briselē nolēmusi Zviedrijas prezidentūras laikā Latvijai atvērt visas iestāšanās sarunu sadaļas.
Tāds pats lēmums pieņemts arī par Lietuvu. Visu sarunu sadaļu - tātad vēl 13 - atvēršanu rekomendēja Zviedrijas prezidentūra un pārējie tam piekrituši.

Latvijai un Lietuvai paredzēts atvērt visas sarunu sadaļas, Slovākijai 12 (neatvērs finansu kontroles sadaļu), Maltai 11 (neatvērs lauksaimniecības sadaļu), Bulgārijai 9 un Rumānijai 6 sadaļas.

Latvijas iestāšanās ES sarunu vadītājs Andris Ķesteris sacīja, ka Latvija šo lēmumu uzskata par likumsakarīgu.

Viņš norādīja, ka pagaidām gan vēl nav saņēmis oficiālu šāda lēmuma apstiprinājumu, taču jebkurā gadījumā tieši šāds lēmums bijis gaidīts. "Tas ir tas, ko gaidījām un kam rūpīgi gatavojāmies. Viss darbs visā plašajā frontē bija uz to tieši vērsts," sacīja Ķesteris.

Latvija šogad noslēgusi deviņas no 31 sarunu sadaļas un savā grupā izvirzījusies līderos - trešā pēc Maltas un Slovākijas. Latvijas amatpersonas iepriekš izteikušās - ja nākamajā gadā atvērs visas sarunu sadaļas, iespējas panākt valstis, kas sarunas sāka divus gadus ātrāk, ir ļoti reālas un arī to pabeigšana līdz 2002.gada beigām īstenojama, un tādā gadījumā Latvija var cerēt kļūt par vienu no pirmajām jaunajām ES dalībniecēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!