Foto: LETA

Latvijas interesēs ir ekonomiski stipra un politiski stabila Eiropas Savienība (ES), tostarp konkurētspējīga eirozona. Lai to panāktu, Latvijai jārod efektīvākie risinājumi eirozonas stiprināšanai, tā ceturtdien, 30. novembrī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne

"Esam ieinteresēti vienotā Eiropā, taču, ja atsevišķas dalībvalstis virzās uz ciešāku integrāciju savā starpā, tad Latvijai ir svarīgi būt šo valstu kodolā," sacīja Čigāne.

"Ekonomikas un monetārā savienība ir pakļauta dažādām pārmaiņām, taču tās stabilitātē lielu lomu spēlē labi funkcionējoša finanšu sistēma. Lai stiprinātu eirozonu, svarīgi padziļināt Ekonomikas un monetāro savienību. Saskaņā ar Eiropas Komisijas publicēto pārdomu dokumentu turpmākai Ekonomikas un monetārās savienības pilnveidei ir iespējami vairāki risinājumi," akcentēja Čigāne.

Viņa norādīja, ka pēdējos mēnešos Eiropā ir pastiprinājušās diskusijas par Ekonomikas un monetārās savienības padziļināšanu, tostarp izteiktas idejas par eirozonas iestāžu spēcināšanu un lielāku pilnvaru deleģēšanu Briselei. Tomēr, kā uzskata Vaidere, Latvijas interesēs būtu saglabāt pilnvaras dalībvalstīm pašām pieņemt lēmumus tādā pašā apmērā, kā līdz šim.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja uzsvēra: "Lai Eiropas Savienība sekmīgi attīstītos, solidaritāte dalībvalstu starpā ir svarīga, valstīm jāapzinās, ka ir kopīgi likumi, kas jāievēro."

Viņa piebilda, ka ar lielu interesi tiek gaidīti Eiropas Komisijas priekšlikumi Ekonomikas un monetārās savienības padziļināšanai, ko plānots publicēt 6. decembrī.

Eiropas lietu komisija ceturtdien sēdē apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju 4. decembrī gaidāmajai Eirogrupas sanāksmei un 5. decembrī plānotajai Eiropas Savienības Ekonomikas un finanšu ministru padomei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!