Foto: Latvijas armija
Latvijai šogad dalība starptautiskajās operācijās un misijās izmaksās aptuveni 5,7 miljonus eiro, informēja Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās ES pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā Afganistānā "Resolute Support" un ES militārā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med".

Lielāko daļu izmaksu veido dalība operācijā Afganistānā. Šogad šai operācijai bija paredzēti aptuveni 4,8 miljoni eiro. Vismazākās izmaksas ir ES militārajā operācijā Vidusjūras reģionā.

Starptautisko operāciju un misiju finansējumu veido karavīru apmācības, apbruņojuma iegādes, karavīru atlīdzības un operāciju rajonā sabiedroto sniegto pakalpojumu apmaksas izdevumi.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija piedalījusies daudzās starptautiskajās operācijās. Vislielākās izmaksas radās 2008. gadā, kad šim mērķim bija plānoti 18,2 miljoni eiro.

Aizsardzības ministrija (AM) patlaban apsver līdz desmit karavīru lielas vienības nosūtīšanu cīņai ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts". Instruktori atrastos Irākā, kaujas operācijās nepiedalītos, bet palīdzētu vietējās armijas apmācībā. Patlaban ASV vadīto koalīciju veido 62 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai aptuveni 20 valstis nodrošina militāru atbalstu un 12 veic gaisa triecienus.

Šobrīd gan nav pilnībā izlemts par Latvijas karavīru dalību starptautiskās koalīcijas spēkos cīņai pret "Daesh". Par Latvijas dalību cīņā pret teroristiem būs jālemj Saeimai. Tāpat nav zināms, cik izmaksātu karavīru nosūtīšana uz Irāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!