Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) pauž stingru nosodījumu saistībā ar vardarbības pielietošanu pret miermīlīgu demonstrāciju dalībniekiem Hamas pilsētā un tās apkārtnē, kā rezultātā sestdien dzīvību zaudēja vairāk nekā 100 cilvēku, aicinot Sīrijas varas iestādes ievērot tās iedzīvotāju leģitīmās tiesības.

Vienlaikus Ārlietu ministrija atzīmē nepieciešamību starptautiskajai sabiedrībai kolektīvi meklēt risinājumu, kā nepieļaut līdzīgu gadījumu atkārtošanos un veicināt situācijas Sīrijā normalizāciju.

ĀM Preses un informācijas nodaļa atgādina, ka Latvija jau iepriekš paudusi nosodījumu saistībā ar Sīrijas varas iestāžu īstenoto vardarbību miermīlīgu demonstrāciju apspiešanā, aicinot varas iestādes uzsākt visaptverošu reformu procesu, kas kalpotu valsts iedzīvotāju interesēm.

Ārlietu ministrija atzīmē, ka jebkura spēka pielietošana pret miermīlīgiem demonstrantiem "mazina un iedragā Sīrijas prezidenta Bašira Asada uzsākto reformu ticamību".

Jau ziņots, ka svētdienas rītā vienā no Sīrijas lielākajām pilsētām Hamā iebrauca armijas tanki, un kopumā nemieros gājuši bojā vairāk nekā 130 cilvēki. Sīrijas varasiestāžu rīcību nosodījusi ASV, Lielbritānijas, Turcijas un Nīderlandes valdība.

Jau vēstīts, ka Hama mēnesi ir ielenkta, taču tikai svētdienas rītā karaspēks ķērās pie aktīvas rīcības, iebraucot pilsētā ar tankiem. Ir ziņas arī par cietušajiem citās Sīrijas pilsētās – Darā, kas atrodas valsts dienvidos un Deir ez-Zorā.

Sīrijā kopš marta notiek protesti, kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju. Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms vaino nekārtībās "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori.

Pēc starptautiskās nevalstiskās organizācijas "Avaaz" ("Balss") datiem, Sīrijas varas iestādes, vēršoties pret protestiem, ir nogalinājušas vairāk nekā 1600 cilvēkus un aizturējušas 26 tūkstošus, no kuriem vairāk nekā 12 tūkstoši vēl.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!