Foto: F64

Salīdzinot ar pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigām, juristu vidū interese par tiesneša amatu ir krietni pieaugusi - Virkne jaunu, labi izglītotu juristu vēlas strādāt Latvijas tiesu sistēmā, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Jautāts par disciplinārlietām pret tiesnešiem un to ierosināšanas dinamiku, Bičkovičs sacīja, ka nedomā, ka kaut kādas "straujas kustības" ir vērojamas. Ierosināto disciplinārlietu skaits faktiski saglabājas vienā līmenī. Darbs tiesu sistēmā kļūst arvien prestižāks, un vēlme atrasties šajā amatā vairo cilvēku atbildību un vēlmi strādāt kvalitāti.

Šodien aprit 95 gadi, kopš Senāta izveidošanas. 1918.gada 6.decembrī jaunizveidotās Latvijas Republikas Tautas padome pieņēma „Pagaidu nolikumu par Latvijas tiesām un tiesāšanās kārtību", kas par kasācijas instanci visās lietās noteica Latvijas Senātu. Jau nākamajā dienā Pagaidu valdība iecēla pirmos divus senatorus, 19.decembrī amatā iecelti vēl pieci senatori, un šī diena tiek uzskatīta par Latvijas Senāta dibināšanas dienu.

Ceturtdien Augstākajā tiesā notiks svinīga sēde, veltīta augstākās tiesu instances - Latvijas Senāta - 95.gadadienai.

Uz svinīgo sēdi ceturtdien aicināts Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētāja, Tieslietu padomes locekļi, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne, Latvijas Senāta senatoru tuvinieki, bijušie Augstākās tiesas senatori un tiesneši, tagadējie senatori, tiesneši un darbinieki.

Klātesošos uzrunās Augstākās tiesas priekšsēdētājs Bičkovičs un tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Latvijas Senāta senatora Pētera Stērstes dzimtas pārstāve Anna Žīgure, bijušie Augstākās tiesas priekšsēdētāji Gvido Zemrībo un Andris Guļāns, kā arī Augstākās tiesas Senāta departamentu priekšsēdētāji Zigmants Gencs, Pēteris Dzalbe un Veronika Krūmiņa.

Paredzēta dokumentālās filmas „Latvijas Senātam - 95. Vakar un šodien" pirmizrāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!