Foto: LETA

Laikraksta "Latvijas Avīze" redakcija šodien no tā izdevēja AS "Lauku Avīze" vadības saņēmusi solījumu par redakcionālās neatkarības saglabāšanu un līdzšinējā nacionāli konservatīvā kursa turpināšanu, sacīja "Latvijas Avīzes" galvenā redaktore Linda Rasa.

Pēc saņemtās informācijas no uzņēmuma AS "Lauku Avīze" valdes un padomes par pārmaiņām uzņēmuma redakcijas padomes sastāvā "Latvijas Avīzes" redakcija sekos līdzi šo pārmaiņu norisei un turpinās darbu, apliecināja Rasa.

Viņa norādīja, ka piektdien tikšanās laikā ar uzņēmuma valdi un padomi laikraksta redakcija ir saņēmusi atbildes uz jautājumiem. "Tiekoties ar valdes un padomes pārstāvjiem, saņēmām atbildes uz saviem jautājumiem, kā arī mums tika dots solījums, ka līdzšinējais laikraksta nacionāli konservatīvais kurss netiks mainīts. Patlaban turpināsim darbu, kā arī vērosim pārmaiņas, lai pārliecinātos, kā tās realizēsies," teica Rasa.

Viņa gan piebilda, ka redakcijā strādājošo autoru ziņā ir pieņemt lēmumu par to, vai palikt vai iet prom. Taču patlaban neviens vēl neesot iesniedzis atlūgumu. "Kolēģiem jāpieņem individuāls lēmums, izvērtējot savas finansiālās un citas iespējas."

Uzņēmuma "Lauku Avīze" valdes priekšsēdētājs Guntars Kļavinskis iepriekš norādīja, ka laikraksta "Latvijas Avīze" līdzšinējais redakcijas padomes priekšsēdētājs Voldemārs Krustiņš varētu turpināt sadarbību ar uzņēmumu, bet par to būtu jālemj redakcijai.

Rasa apstiprināja, ka redakcijai nav un nebūs liegts pašai izvēlēties, ar kuriem autoriem sadarboties. Tāpēc nav izslēgta iespēja veidot sadarbību arī ar Krustiņu. "Redakcija labprāt sadarbotos ar Krustiņa kungu kā autoru. Taču mēs patlaban vēl neesam ar viņu sazinājušies un apspriedušies par šo jautājumu."

Kā ziņots, izdevniecība "Lauku Avīze" vienā redakcijas padomē apvienos visu savu izdevumu redakcijas un līdzšinējais laikraksta "Latvijas Avīze" redakcijas padomes priekšsēdētājs Krustiņš jaunajā redakcijas padomes veidolā darbu neturpinās. Šāds lēmums šodien pieņemts uzņēmuma "Lauku Avīze" padomes un valdes sēdē.

Kā sacīja Kļavinskis, sēdē nolemts pārveidot laikraksta redakcijas padomi par visu līdzšinējo "Lauku Avīzes" izdevumu un mājaslapas vienotu medija platformu. Jaunās redakcijas padomes koncepcija paredz līdzšinējo piecu pārstāvju skaitu palielināt līdz 15. Šis solis ļaušot nodrošināt izdevumu attīstību un sekmes ilgtermiņā, saglabājot "Latvijas Avīzes" vērtības, redakcionālo neatkarību un redakcijas padomei piepulcējot profesionāļus no visiem "Lauku Avīzes" izdevumiem. Padomei piepulcēsies "Lauku Avīzes" žurnālu, izdevniecības un portāla galvenie redaktori.

Jau vēstīts, ka līdz šim medijos bija izskanējuši dažādi minējumi par iespējamo darba uzteikšanu Krustiņam, kā arī citām izmaiņām avīzes vadībā.

Kā iepriekš atzīmēja "Latvijas Avīzes" galvenā redaktore Rasa, neskatoties uz izskanējušo informāciju, redakcija strādā un laikraksts turpina iznākt. "Lielā mērā pateicoties tieši "Latvijas Avīzes" lasītājiem, kuri mūs turpina abonēt un pirkt, uzņēmums ir strādājis ar peļņu, līdz ar to nav bijis tieši atkarīgs no īpašnieka dotācijām un mēs esam spējuši saglabāt redakcionālo neatkarību. Tomēr šonedēļ redakcija no Krustiņa ir saņēmusi informāciju, ka viņam ir paziņots par līdzšinējās sadarbības vienpusēju pārtraukšanu tūlīt un nekavējoties," teica Rasa.

Tā kā atbrīvošanas iemesli šādā steidzamā formā redakcijai nebija zināmi, tas radīja bažas par laikraksta redakcionālās neatkarības un nacionāli konservatīvās politikas kursa saglabāšanu. Līdz šim redakcijas rīcībā bija tikai Krustiņa sniegtā informācija, valde redakciju nebija oficiāli informējusi par redakcijas padomes priekšsēdētāja atbrīvošanu no darba.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, iespējamās pārmaiņas notiek Valsts prezidenta vēlēšanu priekšvakarā un varētu būt saistītas ar redakcijas attieksmi pret atsevišķiem prezidenta amata kandidātiem.

Izdevniecība AS "Lauku Avīze" 2013.gadā strādājusi ar 23 140 eiro peļņu un 4 855 528 eiro apgrozījumu. 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu, "Lauku Avīze" nopelnījusi trīs reizes vairāk, savukārt apgrozījums samazinājies par 2%, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kā aģentūrai LETA norādīja Kļavinskis, 2014.gada finanšu dati patlaban tiek auditēti, tomēr pērn uzņēmuma rādītāji bijuši labāki nekā 2013.gadā.

AS "Lauku Avīze" dibināta 1991.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 35 571 eiro. Akciju sabiedrībām savi akcionāri nav jāatklāj, taču iepriekš ticis ziņots, ka "Lauku Avīzes" lielākais īpašnieks ir Ventspils uzņēmums "Ventbunkers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!