Foto: stock.xchng
Latvijā nelegālā alkohola tirdzniecība vairs nenotiek tikai nelegālā alkohola tirgotavās, bet arī licencētās kafejnīcās un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, atzina Latvijas lielākā alkoholisko dzērienu ražotāja "Latvijas balzams" (LB) valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons.

Pēc viņa teiktā, Rīgas reģionā vien ir ļoti liels skaits nelegālo alkohola tirgotavu. "Tomēr, cik liels tas ir, šī informācija nav publiskojama. Atceros, ka pērnā gada augustā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču pārvalde veica reidu vienā no slavenākajām Rīgas ielām, apsekojot ne vien točkas, bet arī daudzas sabiedriskās ēdināšanas iestādes. Pēc šā reida vajadzēja konstatēt, ka apmēram divās trešdaļās šo vietu, kurās bija arī alkohola tirdzniecības licences, tika atrasti šķidrumi, kuri neatbilda legāla alkohola prasībām. Te nu rodas jautājums – ko saprast ar jēdzienu "točka"? Pieredze rāda, ka pašlaik tā vairs nav tante, pie kuras dzīvokļa durvīm jāzvana trīs reizes, lai viņa atvērtu un pārdotu nelegālo alkoholu. Patlaban nelegālā alkohola tirdzniecība jau notiek licencētās kafejnīcās un citos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos," klāstīja Andersons.

Viņš paskaidroja, ka tas nozīmē, ka nelegālais alkohols no plastmasas pudeles šajās kafejnīcās tiek pārliets legālās izcelsmes alkohola pudelē un tirgots kā legālais. "Pēc vienas pārbaudes mūsu laboratorijā nonāca aptuveni 200 pārbaudāmu paraugu," uz jautājumu, cik izplatīta ir šāda prakse, atbildēja Andersons.

Pēc viņa stāstītā, Latvijas tirgū ik dienu tiek pārdotas vairākas tonnas nelegālā spirta. "Tās ir vairākas spirta tonnas vienā dienā. Tādējādi ir skaidrs, ka ar kontrabandas spirtu vien nepietiek, to ne tikai ieved, bet arī daļēji ražo Latvijā," atzina Andersons. Uz jautājumu, vai ar šo rūpalu nodarbojas Latvijas it kā legāli strādājošās spirta rūpnīcas, LB vadītājs atbildēja, ka tā diemžēl ir.

LB vadītājs uzsvēra, ka valsts ir pasīva nelegālā alkohola izplatības apkarošanā. "Lai gan valsts visiem, kuri nodarbojas ar nelegālā alkohola apriti, publiski krata ar pirkstu, reizi pa reizei kādu noķerot, tāda pieeja problēmas risināšanai neko daudz nedos. Visai nīgri cīnoties pret šo problēmu, nelegālā alkohola tirgu izdodas samazināt par 5%, bet ne vairāk. Tādējādi pareizākais ceļš būtu samazināt nodokļus, paralēli cīnoties pret nelegālā alkohola apriti," teica Andersons.

Jau vēstīts, ka LB pērn realizējis par 4% produkcijas mazāk nekā 2009.gadā. Realizācijas apmēru samazinājums ir saistīts ar paaugstināto nodokļu slogu, nelegālā alkohola īpatsvara pieaugumu, kā arī ar ekonomisko nestabilitāti valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!