Foto: DELFI

Lai nākotnē samazinātu pašnāvību gadījumu skaitu Latvijas cietumos, Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) nākusi klajā ar priekšlikumu iegādāties no Krievijas pētniekiem metodoloģiju potenciālo pašnāvnieku atpazīšanai.

Tas teikts tieslietu ministram Jānim Bordānam (VL-TB/LNNK) šodien nosūtītajā IeVP vadības vēstulē par preventīvajiem pasākumiem ieslodzīto pašnāvības risku atpazīšanai un novēršanai.

Kā informēja IeVP vecākā referente Ināra Makārova, apkopojot un izvērtējot situāciju ieslodzīto suicidālās uzvedības problemātikā šā gada sākumā, IeVP Resocializācijas dienesta darbinieki Projektu izstrādes daļai ir iesnieguši priekšlikumus jaunas metodikas iegādei, ar kuras palīdzību varētu laikus diagnosticēt ieslodzītās personas tieksmi izdarīt pašnāvību.

Minēto ekspresdiagnostikas metodiku ar nosaukumu "Signāls" ir iespējams iegādāties Krievijas psiholoģijas institūtā "Imaton". Metodika ir datorizēta, diagnostika aizņem 7-10 minūtes. Lai noteiktu suicidālas uzvedības draudus, "Signālu" var izmantot gan klīnikās, gan ieslodzījuma vietās, gan tiesu psiholoģiskajās ekspertīzēs. Krievijas speciālisti veic arī apmācību metodikas lietošanā, pastāstīja Makārova.

Psihodiagnostikas metode ir izstrādāta, balstoties uz kognitīvās psiholoģijas principiem, kas tiek izmantoti arī Latvijas ieslodzījuma vietās īstenotajās uzvedības korekcijas programmās.

Kā teikts IeVP vadības vēstulē tieslietu ministram, lai nākotnē novērstu pašnāvību mēģinājumus cietumos, iecerēts arī pilnveidot ieslodzīto uzraudzības kārtību, paredzot pastiprinātu uzraudzību personām ar tieksmi uz pašnāvību. Bez tam plānots izveidot darba grupu metodisko rekomendāciju pilnveidošanai darbam ar personām, kurām ir nosliece uz pašnāvību.

Kā ziņots, pēdējā laikā aktualizējies jautājums par šķietami lielo cietumos izdarīto pašnāvību skaitu. Šogad Latvijas cietumos izdarītas divas pašnāvības. Saskaņā ar IeVP datiem, katru gadu kopumā Latvijas cietumos notiek sešas, septiņas pašnāvības, bet patlaban ieslodzījuma vietās atrodas aptuveni 230 personas ar tieksmi uz pašnāvību.

IeVP skaidro, ka ieslodzītā pašnāvības riska izvērtēšanu veic psihologi. No 2012.gada 1.marta līdz šā gada 1.martam ieslodzījuma vietu Sociālās rehabilitācijas daļās strādājošie psihologi ir veikuši 78 krīzes intervences sakarā ar ieslodzīto suicidālo uzvedību - pašnāvības mēģinājumiem un pašsakropļošanās gadījumiem.

Katrā ieslodzījuma vietā ieslodzītajiem ir nodrošināta iespēja iesaistīties psiholoģiskajās konsultācijās. Tās tiek sniegtas pēc paša ieslodzītā pieprasījuma vai ieslodzījuma vietas darbinieka pieprasījuma.

Psiholoģisko aprūpi ieslodzījuma vietās īsteno 20 psihologi. IeVP norāda, ka viņi ir pārslogoti, turpretim atalgojums, ko šie psihologi saņem, strādājot specifiskos apstākļos ar īpaši sarežģītiem klientiem, ir ļoti zems. Jāņem vērā, ka ieslodzījuma vietās nonāk personas, kurām ir ne tikai uzvedības traucējumi, bet arī personības un garīga rakstura traucējumi un kuras nav spējuši iekļauties sabiedrībā gan savas uzvedības, gan rakstura, gan slimības dēļ, teikts IeVP vēstulē Bordānam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!