Foto: DELFI

Latvijas Rezerves virsnieku asociācijas (LRVA) dalība organizācijā "Rezerves virsnieku asociāciju konfederācija" (CIOR) 2017. gadā izmaksājusi 1450 eiro un šo summu paredzēts segt no jau aizsardzības jomai piešķirtajiem budžeta līdzekļiem, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) valdībā iesniegtais rīkojuma projekts.

Latvijas asociācija ir CIOR biedre kopš Latvijas iestāšanās NATO 2004. gadā. CIOR tiek pārstāvētas nevalstiskās organizācijas no dažādām NATO dalībvalstīm – tās reprezentē rezerves virsnieku jautājumus NATO.

CIOR struktūru veido padome, dažādas komitejas un komisijas. Kā pirmā un svarīgākā ir padome, ko veido nacionālo asociāciju vadītāji. Viņi ar balsstiesībām piedalās lēmumu pieņemšanā un apstiprināšanā tādos AM būtiskos jautājumos kā NATO konsultēšana rezerves virsnieku atbalsta jautājumos un rezerves virsnieku profesionālās attīstības veicināšana.

CIOR komitejās tiek aplūkoti valsts drošības jautājumi, teikts rīkojuma projekta anotācijā. Aizsardzības nostājas un drošības jautājumu komiteja savā darbā analizē un dalās pieredzē drošības jautājumos. Šajā komitejā būtiska nozīme ir AM un LRVA sadarbībai. Savukārt Civilmilitārās kooperācijas komiteja veido izpratni par civilpersonu sadarbību ar militārajām struktūrām dažādās krīzes situācijās, apmāca un analizē šīs sadarbības praktisko nozīmi.

LRVA kā CIOR biedram ir jāveic ikgadējās biedra naudas iemaksa, kuru LRVA līdz 2015. gadam nodrošināja no AM piešķirtajiem budžeta līdzekļiem, kas paredzēti nevalstiskajām organizācijām un noslēgtajiem līgumiem.

Saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā ietvertajām tiesību normām valsts budžeta līdzekļi var tikt piešķirti tikai konkrēta deleģēta pārvaldes uzdevuma izpildei un ar to saistītiem attaisnotajiem izdevumiem. Līdz ar to no 2016. gada finansējuma piešķiršana LRVA darbības nodrošināšanai no AM budžeta tika pārtraukta.

Ņemot vērā līdzšinējo AM un LRVA sadarbību un CIOR jautājumu aktualitāti, AM ir ieinteresēta turpināt sadarbību, veicot ikgadējās biedra naudas iemaksu CIOR. 2017. gadā tā ir noteikta 1450 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!