Foto: LETA
Igaunijas Antifašistiskā komiteja iesniegusi Igaunijas Iekšlietu ministrijai pieprasījumu liegt iebraukšanu valstī Latvijas galēji labēji noskaņotajam aktīvistam Uldim Freimanim.

Komitejas vadītājs Andrejs Zarenkovs piektdien paziņoja, ka, 16.martā runājot telekanāla TV5 programmā "Bez cenzūras", Freimanis publiski aicinājis Latvijas iedzīvotājus izrēķināties ar ebrejiem un antifašistiem, kas piedalījās 16.marta protesta akcijā pret gājienu Rīgā Leģionāru atceres dienā.

"Saistībā ar šo satraucošo faktu par sociālā naida kurināšanu Antifašistiskā komiteja nosūtījusi Igaunijas Iekšlietu ministrijai vēstuli ar lūgumu izskatīt jautājumu par Freimaņa iekļaušanu to personu sarakstā, kam liegta iebraukšana Igaunijā," teica Zarenkovs.

Viņš paskaidroja, ka visās Eiropas Savienības valstīs ir līdzīga prakse attiecībā pret personām, kas publiski aicinājušas uz darbībām, kurās izpaužas naids pret cilvēkiem.

Arī ASV bāzētā organizācija "Anti-Defamation League" (ADL), kas cīnās pret ebreju apmelošanu, aicinājusi Latvijas valdību saukt pie atbildības galēji labēji noskaņoto aktīvistu Freimani par viņa izteikumiem televīzijā, kuros organizācija saskata aicinājumus uz vardarbību pret ebreju kopienu, liecina organizācijas interneta mājaslapā publicētais paziņojums.

Runājot telekanāla TV5 programmā "Bez cenzūras" 16.martā, Freimanis par ebrejiem Latvijā teicis tādus komentārus kā "viņi jāpiekar pie kauna staba", "viņi visi ir jānogalina", kā arī nosaucis ebrejus par klauniem un vainojis par "visa novešanu līdz bankrotam", raidījumā sacīto atstāsta ADL.

"Uldis Freimanis televīzijas tiešraidē teica, ka ebrejus vajag nošaut un pakārt," pavēstījis ADL nacionālais direktors Abrahams H.Foksmans. "Viņa aicinājums uz asinspirti ir publiski jānosoda, un Latvijas vadībai jāizmanto visi pieejamie tiesiskie līdzekļi, lai sauktu viņu pie atbildības. Tai jāpauž skaidra vēsts, ka Latvija neizrāda toleranci pret etniskā naida kurināšanu," Foksmana klāstīto citē ADL.

Organizācija skaidro, ka Latvijas Krimināllikumā mudināšana uz valstisko, etnisko vai rasu naidu, kā arī reliģiskā naida kurināšna ir aizliegta.

"Mēs šeit dzīvojam, un tie ebreji rada kņadu un mērkaķojas apkārt," Freimaņa televīzijā minēto citē organizācija. "Un tieši tad viņus visus tiešā trāpījumā vajadzētu nošaut," teicis Freimanis. "Viņi visi ir klauni, tie ebreji," viņš vēl sacījis.

Organizācija paziņojumā uzsver, ka sarunā Freimanis vainojis ebrejus tādu problēmu radīšanā, "no kurām viņi var gūt labumu. Tas ir, viņus vienkārši vajag pakārt pie kauna staba. Viņi jānošauj, visi šie provokatori". Organizācija ADL apsūdz Freimani arī pret ebrejiem vērstu stereotipu veicināšanā, sakot, ka "ebreji naudu māk taisīt it visur". "Viņi šeit ieradās no Odesas vai Gomeļas, lai nodarbotos ar banku biznesu, jā, banku biznesu, un tādēļ viņi visus noveda līdz bankrotam," ADL savā paziņojumā iekļāvusi citātus no raidījuma.

ADL esot nosūtījusi vēstuli Latvijas premjerministram Valdim Dombrovskim ("Vienotība"), kurā esot norādīts, ka viņa valdība jau iepriekš ir iebildusi pret Freimaņa darbībām, un atzīts, ka "reakcija uz pēdējiem izteikumiem ir vitāli nepieciešama".

"Jūsu valdības un jūsu tiesībsargājošo institūciju reakcija uz šo notikumu būs mēraukla, pēc kuras mērīs Latvijas ieguldījumu cīņā pret antisemītismu un ebreju kopienas aizstāvību," teikts ADL nosūtītajā vēstulē Dombrovskim.

ADL uzsver, ka pērn jūnijā Dombrovskis nosodīja Freimaņa provokācijas, kad tiesa ļāva viņam rīkot gājienu, lai atzīmētu nacistu armijas ienākšanu Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!