Foto: F64
Latvijas jaunie programmētāji Baltijas informātikas olimpiādē Varšavā ieguvuši pilnu medaļu komplektu, informēja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pārstāvis Toms Kursītis.

Latvijas komandas dalībnieki Aleksejs Popovs no Rīgas valsts 1.ģimnāzijas un Aleksejs Zajakins no Rīgas 89.vidusskolas 60 dalībnieku konkurencē absolūtajā vērtējumā ieņēma attiecīgi trešo un sesto vietu, izcīnot zelta un sudraba godalgas, bet Kristaps Čivkulis no Rīgas valsts 1.ģimnāzijas ieguva bronzas medaļu. Vasarā labākie programmētāji dosies uz Pasaules olimpiādi Kazahstānā.

Olimpiādē uzvarēja mājinieks Artūrs Puzio, otro vietu izcīnīja Fēlikss Baukholts (Vācija), bet ceturto un piekto vietu ieņēma Joakims Blikstads no Norvēģijas un Jans Tabaževskis no Polijas. Sacensībās piedalījās dalībnieki no deviņām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas, Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Polijas un Vācijas.

"Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) pēdējos gados aizvien vairāk integrējas visdažādākajās nozarēs. IKT joma no atsevišķas biznesa nozares kļūst par dzinējspēku visā ekonomikā, jo nozaru konkurētspēja aizvien vairāk kļūst atkarīga no darbinieku IKT zināšanām. Tāpēc patiess prieks, ka mūsu jauno programmētāju zināšanas un prasmes tiek augstu novērtētas starptautiskā mērogā, turklāt, lai noskaidrotu Latvijas izlases sastāvu dalībai šajā olimpiādē, tika rīkotas pat vairākas atlases kārtas. Tas parāda Latvijas jauno programmētāju augsto sagatavotības līmeni," sacījusi LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Baltijas informātikas olimpiāde ir algoritmu programmēšanas sacensības, kuras formāts ir līdzīgs Vispasaules informātikas olimpiādes IOI formātam. Katrā no trijām sacensību dienām dalībniekiem piecu stundu laikā risināšanai tika piedāvāti trīs uzdevumi. Katrs uzdevums bija jāatrisina kādā no datorprogrammu programmēšanas valodām - "Pascal", "C++" vai "Java".

Baltijas informātikas olimpiādes notiek katru gadu kopš 1995.gada. Šī iniciatīva sākās kā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas projekts, un sākotnēji olimpiādēs piedalījās tikai šo trīs valstu dalībnieki. Līdz šim visvairāk - četras reizes - olimpiāde notikusi katrā no Baltijas valstīm.

Baltijas informātikas olimpiāde ir svarīgs posms, gatavojoties Pasaules 27.informātikas olimpiādei, kas no 26.jūlija līdz 2.augustam norisināsies Almati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!