Foto: AP/Scanpix

"Tas, ka izglābāmies, ir brīnums!" - tā pēc atgriešanās Latvijā atzīst viens no kuģa "Daļņij Vostok" nogrimšanu pārdzīvojušajiem Latvijas jūrniekiem Nikolajs Kudenko, vēsta "LNT Ziņas sešos".

Tomēr Nikolajs norāda, ka "kaut ko vairāk atcerēties gan vairs nevēlos". 

Kuģa mehāniķis Nikolajs un zvejas meistars Fjodors Latvijā atgriezās sestdien vakarā ar lidmašīnas reisu Maskava - Rīga. Abi piedzīvoja emocionālu atkalredzēšanos ar tuviniekiem.

Nikolajs raidījuma arī neslēpa, ka izglābšanās ledainajos ūdeņos ir smags pārdzīvojums, tāpēc atgriezties mājās ir vēl jo lielāks prieks.

Pēc kuģa nogrimšanas izskanēja vairākas versijas, kāpēc tā noticis, tostarp saskriešanās ar aisbergu, kapteiņa kļūda un slikts kuģa tehniskais stāvoklis, taču Nikolajs jau tagad izslēdz versiju par slikto stāvokli. Pēc viņa norādītā, kuģis bija labā darba kārtībā un nekādu tehnisku problēmu tam nebija.

Vīrietis uz nu jau nogrimušā tralera bija strādājis 15 gadus. Viņš tur veica mehāniķa pienākumus, kad tā mastā bija vēl Latvijas karogs un tā nosaukums bija "Stende". Pēc izglābšanās izrādījās, ka, pašam to nezinot, Nikolajs pēdējos mēnešus, kopš uz kuģa bija pacelts Krievijas karogs, ir strādājis nelikumīgi. 

Visiem ārvalstniekiem, kuri bija nodarbināti uz tralera "Daļņij Vostok", Krievijas amatpersonas piemēroja 2000-5000 rubļu jeb 30-80 eiro lielu naudas sodu. Tiesa, pretēji Krievijas kolēģiem, Latvijas jūrnieku reģistrā uzskata, ka abi Latvijas pilsoņi uz kuģa strādājuši likumīgi.

Jau vēstīts, ka uz kuģa "Daļņij Vostok" nogrimšanas brīdī strādāja trīs jūrnieki no Latvijas. Nikolajam un Fjodoram izdevās izglābties, bet trešais jūrnieks noslīka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!