Saeima ceturtdien atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku dalību divās jaunās starptautiskajās operācijās Irākā un Mali, portāls "Delfi" uzzināja parlamentā.

Aizsardzības ministrijā iepriekš skaidroja - plānots, ka Latvijas karavīri piedalīsies pret teroristisko organizāciju "Daesh" vērstajā starptautiskās koalīcijas Apvienoto spēku militārajā operācijā "Inherent Resolve" Irākā un Apvienoto Nāciju Organizācijas vadītajā visaptverošā stabilizācijas misijā "MINUSMA" Mali.

Operācijā "Inherent Resolve" Irākā Latvijas kontingents iekļausies Dānijas kontingenta sastāvā ar nelielu apmācību grupu Irākas drošības spēku apmācīšanā. Savukārt misijā "MINUSMA" Mali Latvijas kontingents ar vairākiem štāba virsniekiem iekļausies Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienībā.

"Mūsu karavīru dalība šajās operācijās neparedz iesaistīšanos kaujas darbībā," Saeimas sēdē uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), skaidrojot, ka šīs ir apmācību misijas.

Viņš vērsa uzmanību uz vairākiem neseniem terora aktiem un uzsvēra, ka šis ir Latvijas ieguldījums kopējos centienos stabilizēt situāciju pie Eiropas robežas un Ziemeļāfrikas reģionos.

Saeimā informēja, ka ANO misijā Mali piedalīsies viens līdz trīs NBS karavīri, kuri uz Mali dosies jau februārī. Pašlaik paredzēts, ka operācija ilgs līdz šā gada 30. jūnijam.

Savukārt pretterorisma operācijā Irākā Latvija iesaistīsies ar ne vairāk kā 10 karavīru lielu apmācības grupu, kas uz Irāku dosies februārī. Starptautiskajos dokumentos pašlaik nav noteikts šīs operācijas darbības termiņš, tomēr, ņemot vērā uzticēto uzdevumu raksturu un apjomu, NBS dalību plānots noteikts uz laiku līdz 2018. gada 1. februārim.

Pašlaik Latvija dažādos apmēros piedalās Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES Apmācības misijā Mali, NATOapmācības operācijā "Resolute Support" Afganistānā un ES Jūras spēku Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med" militārajā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu "Sophia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!