Foto: LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri Ukrainas karavīriem nogādājuši humānās palīdzības kravu ar ziemas un vasaras apģērbiem, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Trešdien, 10.februārī, astoņu tonnu smagais sūtījums sasniedza Kijevu, kur to palīdzēja izkraut NBS Sporta kluba komanda majora Venta Graudiņa vadībā, kas bija ieradusies Kijevā uz starptautisko minifutbola turnīru. Humānās kravas sūtījumu - ziemas un vasaras apģērbu - Ukrainas karavīriem un viņu ģimenes locekļiem bija sarūpējuši Francijas un Zviedrijas iedzīvotāji. Sūtījums uz Ukrainu nogādāts ar NBS Kapelānu dienesta starpniecību.

Šis bija jau ceturtais NBS organizētais humānās palīdzības sūtījums Ukrainai. Pirmajā akcijā uz Ukrainu tika nogādātas burtnīcas krāsas, penāļi somas, galda spēles un citas skolai noderīgas preces, ko bija sagādājuši aizsardzības nozares un bruņoto spēku pārstāvji, LATO uzrunātās sadarbības organizācijas un individuālie ziedotāji. Otrajā sūtījumā uz Ukrainu aizceļoja Ziemassvētku dāvanas vairāk nekā 200 Ukrainas karavīru bērniem. Savukārt pagājušā gada decembrī NBS Kapelānu dienests Ukrainas iedzīvotājiem nogādāja Zviedrijas labdarības organizāciju sarūpēto 14 tonnu kravu ar ziemas un vasaras apģērbiem, apaviem un segām.

Pirmdien, 8.februārī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis tikās ar pieciem Ukrainas karavīriem, kas ievainoti kaujās un ieradušies Latvijā, lai veiktu ārstēšanos. Šobrīd Latvija ir sniegusi Ukrainai finansiālu atbalstu 50 000 eiro apmērā NATO Trasta fonda ietvaros, kā arī sniedz cita veida atbalstu, tostarp medicīnisko un rehabilitācijas palīdzību 25 ukraiņu karavīriem, kā arī nodrošināt studijas Baltijas aizsardzības koledžā vienam Ukrainas virsniekam, kas uzsāks studijas šā gada augustā. Līdz aizvadītā beigām angļu valodu Baltijas aizsardzības koledžā apguva četri Ukrainas studenti. Tāpat plānots sniegt praktiskas apmācības militārajiem psihologiem un kapelāniem Ukrainā.

Pērn Ukrainā notiekošajās ikgadējās militārajās mācībās "Rapid Trident 2015" piedalījās arī Latvijas karavīri. Esmu gandarīts, ka Ukrainai varam sniegt ne tikai humāno atbalstu, bet arī kopīgi spēlēt futbolu, tādējādi veicinot draudzību caur sportu," uzsver aizsardzības ministrs Bergmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!