Foto: AFI

Reaģējot uz Krievijas agresīvo politiku Ukrainā, Latvijas vēsturnieki nolēmuši pārtraukt darbību Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisijā, pastāstīja komisijas līdzpriekšsēdētājs Antonijs Zunda.

Zunda skaidroja, ka, ņemot vērā gan ASV, gan ES ieviestās sankcijas pret Krieviju, arī Latvijas puses komisijas locekļi lēmuši paust savu viedokli. Vēsturnieki pagaidām neredz sadarbības iespējas ar Krievijas vēsturniekiem, jo Krievijas politiskā darbība un saasinātās attiecības neveicina uzticību.

Vēsturnieki uzskata, ka arī vēsturiskajā izpētē jāņem vērā morālais faktors, tāpēc pagaidām jāiesaldē komisijā iesāktais darbs.

Zunda norādīja, ka brīdī, kad situācija Ukrainā uzlabosies, komisijas darbu varēs atsākt.

Par savu lēmumu komisijas Latvijas puse Krievijas pusi informēs nākamnedēļ, Krievijas vēsturniekiem nosūtot vēstuli ar situācijas skaidrojumu. Zunda cer, ka Krievijas puse sapratīs Latvijas puses lēmumu.

Latvijas un Krievijas kopējās vēsturnieku komisija ir neatkarīgais koleģiālais akadēmiskais institūts, kas izveidots saskaņā ar Latvijas Republikas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Krievijas Federācijas Valsts prezidenta Dmitrija Medvedjeva vienošanos, kas tika panākta 2010.gada 20.decembrī Maskavā.

Komisijas darbības mērķis ir Latvijas un Krievijas 20. gadsimta vēstures padziļinātā pētīšana, lai nodrošinātu mazāk izpētīto un diskutablo abu valstu vēstures un attiecību problēmu akadēmisko atspoguļošanu plašā starptautiskā kontekstā. Komisijas sastāvā ir izveidota darba grupa dokumentu krājuma "Latvija un PSRS starpkaru periodā" izstrādāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!