Foto: Reuters/Scanpix

Okulārists Valdis Valters Ukrainā acu protēzes 20 000 eiro vērtībā ievietojis apmēram 70 ukraiņu karavīriem, un pieprasījums bijis tik liels, ka dažiem nācies atteikt.

Kā stāstīja Valters, 30 no protēzēm viņš gatavojis uz vietas, bet pārējās protēzes bijušas paņemtas līdzi no Latvijas.

Nekādu finansiālu palīdzību no Ukrainas Valters neesot saņēmis, tomēr viņam izteikta pateicība, piešķirot goda rakstu, kā arī fotoalbumu ar fotogrāfijām no "Maidana". Tāpat pateicību Valteram izteikusi Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze. "Tik daudz paldies vienā reizē nebiju dzirdējis," piebilda okulārists.

Kā stāstīja Valters, tik daudz cietušo viņš nekad nebija redzējis, tomēr pieredze ar karā cietušajiem okulāristam jau ir bijusi. "Vairākas reizes praktizēju Gruzijā, kur joprojām nākas strādāt ar cietušajiem no Krievijas un Gruzijas konflikta 2008.gadā," stāstīja Valters.

Viņš norādīja, ka plāno sniegt palīdzību vēl pieciem ukraiņu karavīriem, kuriem būs nepieciešamas "ektoprotēzes" jeb acs un sejas daļas protezēšana. Okulārists plāno, ka tas viņa vadītajai klīnikai varētu izmaksāt 10 000 eiro.

Šo piecu karavīru nogādāšanu uz Latviju plāno Ukrainas acu mikroķirurģijas centrs un "Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonds", tāpēc Valteram nav informācijas, kad viņi varētu ierasties.

Kā pastāstīja fonda valdes priekšsēdētāja Jana Streļeca, šobrīd Ukrainā notiek karavīru slimības karšu gatavošana, lai sūtītu uz Latviju, tāpēc arī viņai pagaidām nav informācijas, kad cietušie karavīri varētu ierasties.

Jau ziņots, ka okulārists Valters no Latvijas pagājušajā nedēļā brīvprātīgi devies uz Ukrainas galvaspilsētu Kijevu, lai palīdzētu ukraiņu karavīriem, kuri kaujās ar prokrieviskajiem separātistiem zaudējuši acis. Okulārista došanos uz Kijevu palīdzēt cietušajiem ukraiņu karavīriem līdzfinansē arī "Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fonds", pastāstīja fonda valdes priekšsēdētāja.

Kā norādīja Streļeca, aviobiļetes Valteram un viņa asistentam no Rīgas uz Kijevu un atpakaļ izmaksājušas 679 eiro un šos izdevumus segs fonds par saziedotajiem līdzekļiem.

Tāpat fonds okulāristam un viņa asistentam segs uzturēšanās izdevumus Kijevas dzīvoklī, kas kopumā varētu izmaksāt ap 100 eiro, pastāstīja Streļeca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!