Foto: AFI

Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētājs būs komponists Zigmars Liepiņš, pirmdien apstiprināja Kultūras ministrija.

"Man ir vīzija, un tā ir skaidra. Ir beidzies laiks iepriekšējam direktoram, ir beidzies laikmets, kas kaut kādā mērā nosaka, ka režija ir svarīgāka par mūziku operā. Ir sācies jauns laikmets ar mūžīgām vērtībām. Operas mākslā absolūti galvenais ir mūzika. (..) Un es to uzskatu par savu lielāko mērķi - atgriezt mūziku par prioritāti operā," uzsvēra Liepiņš.

Jaunais operas vadītājs pastāstīja, ka viena no viņa iecerēm ir palielināt LNO galvenā diriģenta lomu. "Galvenajam diriģentam jābūt kā operas procesa virzītājam. Šobrīd galvenā diriģenta loma operā ir ārkārtīgi samazināta, lai neteiktu, ka tās vispār nav," uzskata Liepiņš.

Tāpat viņš plāno bagātināt operas repertuāru ar nacionāliem oriģināldarbiem, kas piesaistītu plašāku auditoriju. "Lai ne tikai elitārajai daļai būtu pieejams repertuārs, bet operas milzīgajā klāstā jāatrodas arī repertuāram cilvēkiem, kas varbūt ne vienmēr līdz galam sapratīs operas smalkākās nianses supermodernā operas iestudējumā. Ir jāattīsta nacionālā operas kultūra. Lieli, fundamentāli latviešu nacionālie iestudējumi nav redzēti," uzsvēra Liepiņš.

Amatā Liepiņš stājas no pirmdienas.

Kultūras ministre Dace Melbārde Liepiņu raksturoja kā spožu kultūras nozares profesionāli, kurš no visiem kandidātiem vislabāk atbildis LNO valdes priekšsēdētāja amatam. Jaunajai operas valdei Melbārde vēlēja tiekties uz izcilību un strādāt kā saliedētai komandai.

Liepiņš 2011.gadā divas reizes ziedojis partijai "Visu Latvijai", kopumā ziedojot 10,5 tūkstošus latu.

Jau ziņots, ka augusta beigās toreizējā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende iecēla jaunu operas valdi, kurā darbojas līdzšinējā vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un līdzšinējā Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Valdē tika iecelts arī LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, bet viņš no amata atteicās. Ārpus valdes tika atstāts līdzšinējais operas direktors Andrejs Žagars, kuru vēlāk Jaunzeme-Grende no amata atlaida, pamatojot ar uzticības zaudēšanu.

Vēlāk premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") izteica neuzticību Jaunzemei-Grendei, aicinot NA virzīt jaunu kultūras ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!