Foto: LETA

Teju 200 valstu "spēcīgāko" pasu konkurencē Latvija ieņem 33. vietu, apsteidzot Lietuvu un Igauniju. Tas nozīmē, ka Latvijas pilsoņi, nenoformējot vīzu, var ceļot uz 148 valstīm visā pasaulē, liecina portāla "Passport Index" apkopotie dati.

Lai gan 148 potenciālie ceļojuma galamērķi dod pietiekamu izvēles brīvību, ir valstis, kuru pilsoņi bauda vēl lielāku ērtumu. Taču, piemēram, Somālijas pilsoņiem durvis bez vīzas kārtošanas ir vērtas vien 31 valstī.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar 10 pasaules "spēcīgākajām" un "vārgākajām" pasēm.

Afganistānā, Somālijā un Turkmenistānā iespējams ieceļot, tikai noformējot vīzu, tāpēc šīs valstis atrodamas noslēdzošajā simtajā pozīcijā "viesmīlīgāko" valstu reitingā. Vīzas ieceļošanai Ziemeļkorejā nav nepieciešamas trīs valstu pilsoņiem, Ķīnā – 10, Kubā – 19, bet Baltkrievijā – 21.

Krievija un Kazahstāna ierindotas reitinga 79. vietā, jo tajās bez vīzas var ieceļot 35 valstu pilsoņi. ASV atrodamas vienu pozīciju augstāk un tajās brīvi iebraukt var 40 valstu pilsoņi. Latvija un Lietuva ir reitinga 49. pozīcijā, ļaujot ieceļot 88 valstu pilsoņiem, savukārt Igaunijā bez vīzas var ierasties 89 valstu piederīgie, tāpēc tā atrodama 48. pozīcijā.

Tāpat portālā "Passport Index" iespējams iepazīties ar 193 valstu un sešu teritoriju pasu izskatu, pasaules reģioniem raksturīgajām pasu krāsām, kā arī uzzināt detalizētāku informāciju par to, kuru valstu pilsoņiem ļauts vai liegts bez vīzas ieceļot attiecīgajā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!