Saeimas izmeklēšanas komisijas starpziņojumā kā iesaistītā persona pedofilijas lietā minēts “Latvijas pasta” ģenerāldirektors Aivars Droiskis. Kopā ar viņu pieminēti jau apcietinātais Ingus Tūns un biroja “Misis Latvija” vadītājs Ainars Eisaks.

Paša Droiska komentāru BNS pagaidām iegūt neizdevās, jo viņš esot devies vienas dienas komandējumā.

Ziņojumā sacīts, ka personu paskaidrojumos izskanējuši arī augstu valsts amatpersonu vārdi, tomēr, pēc komisijas uzskata, nav juridiska pamata tos nosaukt.

“Pēc sniegtajām liecībām ir pamats uzskatīt, ka “Latvijas pasta” ģenerāldirektors saistīts ar izmeklējamo lietu. Taču šīs saistības pakāpes noteikšanai aktīvāk jādarbojas izmeklēšanas iestādēm,” teikts ziņojumā.

Eisaku komisija uzskata par vienu no galvenajām šīs lietas personām, kurš esot mēģinājis no apcietinātā Jurija Jurjeva pārņemt pornobiznesu un, iespējams, tieši viņš piegādājis zēnus — modeļus seksuālo pakalpojumu sniegšanai prominentām personām, tostarp amatpersonām. Ar Eisaka palīdzību esot dibināti aģentūras “Logos centrs” ārzemju sakari un izveidota modeļu kartotēka.

Komisija arī apgalvo, ka cilvēku tirdzniecības pakalpojumu pavedieni vedot arī uz tiesībsargājošām iestādēm, tai skaitā uz Ģenerālprokuratūru un citām prokuratūras iestādēm.

Komisijas rīcībā esot informācija par publisko un privāto institūciju, tajā skaitā augstu amatpersonu iesaistīšanos cilvēku tirdzniecības pakalpojumu saņemšanā, arī pedofilijā. Par to liecinot komisijas rīcībā esošie videomateriāli.

Krimināllietas ietvaros un arī komisijas savāktā informācija liecinot par rūpīgi izstrādātu un realizētu noziedzīgu shēmu, pēc kuras darbojas “Logos centra” izveidotais cilvēku tirdzniecības tīkls, kas ved uz Somiju, Vāciju, Zviedriju, Norvēģiju, ASV, Holandi, Krieviju, Slovākiju.

Komisija arī pārmet prokuratūrai parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanas kritizēšanu, jo prokuroram būtu jāievēro politiskā neitralitāte. Ģenerālprokuroram arī pārmesta informācijas nesniegšana Valsts prezidentei un apšaubīta prokuratūras vēlme ātri izmeklēt šo lietu, jo apcietinātie Jurjevs un Jurijs Kutirevs ir pratināti attiecīgi divas un vienu reizi.

Liecinieku liecības prokuratūrā tiekot pieņemtas nelabprāt un viņi tiekot pratināti neprofesionāli, ar noraidošu attieksmi pret liecībām. Ne visas sniegtās liecības tiekot fiksētas — dažas fiksējot daļēji.

Komisija ierosina Augstākās tiesas priekšsēdētājam pilnvarot īpašu tiesnesi, kas pārbaudītu ģenerālprokurora darbību, bet valdībai atjaunot tikumības policijas darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!