Foto: Latvijas Pasts
Šogad Latvijas Pasts papildina pastmarku sēriju "Latvijas putni" ar divām jaunām un krāšņām pastmarkām - sērijā izdotas pastmarkas "Iedzeltenais ķauķis un "Čūskērglis". Pastmarku pirmās dienas zīmogošana norisināsies piektdien pasta centrā "Sakta" no plkst. 7:30 līdz 20:00), informēja pasts.

Jaunizdotajās pastmarkās mākslinieks Ģirts Grīva attēlojis krāšņos putnus, kas sastopami arī Latvijas teritorijā. Pastmarka, kurā attēlots Iedzeltenais ķauķis ievērojama ar to, ka šis putns līdz šim nav attēlots nevienas citas valsts pastmarkās, tāpēc šī pastmarka varētu būt īpaši vērtīga tieši pastmarku kolekcionāriem.

Pastmarkas "Iedzeltenais ķauķis" nominālvērtība ir 0,35 lati (atbilst vienkāršas vēstules pārsūtīšanai Latvijas teritorijā), tirāža - 800 000 eksemplāru. Savukārt pastmarkas "Čūskērglis" nomināls ir  0,98 lati (atbilst ierakstītas vēstules pārsūtīšanai Latvijas teritorijā) un tā tiražēta 300 000 eksemplāru.

Kopā ar pastmarkām izdotas arī divas pirmās dienas aploksnes un divi speciālie zīmogi. Aploksnes rotā Iedzeltenais ķauķis un Čūskērglis, kas attēloti savā ierastajā dzīves vidē, savukārt zīmogā katrs no putniem attēlots grafiski.

Latvijas putnu sēriju Latvijas Pasts aizsāka 2010.gadā, izdodot pirmās divas pastmarkas - "Zaļā vārna" un "Ūpis".

Iedzeltenais ķauķis (Hippolais icterina) ir neliels dziedātājputns, kas Latvijas teritorijā sastopams no agra pavasara līdz rudenim. Putns visbiežāk sastopams mežainu apgabalu krūmos, arī parkos un dārzos; mīl ūdens tuvumu. Līdzīgi kā citi ķauķi arī Iedzeltenais ķauķis ir kukaiņēdājs, bet barojas arī, piemēram, ar ogām.  

Čūskērglis (Circaetus gallicus) ir plēsējputns, kas Latvijā galvenokārt sastopams valsts austrumu daļā. Čūskērgļi ligzdo mežos, kas mijas ar atklātām ainavām, Latvijā - mežos pie augstajiem purviem. Putns pārsvarā barojas ar čūskām, bet reizēm ķer arī ķirzakas, abiniekus, putnus un zīdītājus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!