Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Entomoloģijas biedrības (LEB) speciālists Dmitrijs Teļnovs miljoniem gadu vecā Baltijas dzintarā atklājis divas līdz šim nezināmas, aizvēsturiskas vaboļu sugas, portālu "Delfi" informēja biedrībā.

Abas vaboles pieder ložņvaboļu (latīniski - Anthicidae) dzimtai, kuras pārstāvji arī tagad apdzīvo Latvijas un Eiropas teritoriju. Taču jaunatklātās fosilās sugas un to ģintis Latvijas klimatiskajā joslā jau daudzus miljonus gadus nav sastopamas.

Šīs vaboļu ģintis - Macratria un Tomoderus - mūsdienās ir silto subekvatoriālo un ekvatoriālo zemju iemītnieki un tagadējā Latvijas teritorijā bija sastopamas tikai laikā, kad Latvijas teritorijas atradās pavisam citā klimatiskajā joslā ar daudz siltāku klimatu.

Dzintarā ietvertos kukaiņus un citus dzīvniekus dēvē arī par inklūzijām. Baltijas jūras piekrastē nereti var atrast inklūzijas, bet tikai retos gadījumos gadās atrast tik labi saglabājušos eksemplārus, kurus ir iespējams zinātniski apstrādāt - noteikt un aprakstīt.

Lielākoties inklūzijas ir laika gaitā bojātas vai nav nepietiekami labi saskatāmas caur dzintara masu un zinātniskiem pētījumiem nav izmantojamas.
Ložņvaboļu inklūzijas dzintarā saņemtas dāvinājumā no kāda ASV kolēģa. Savukārt pēc jauno sugu aprakstīšanas dzintara gabaliņi ar nenovērtējamam fosilijām ir uzdāvināti Latvijas Dabas muzejam.

Fosilo dzīvnieku pētījumi palīdz zinātniekiem rekonstruēt pagātnes klimatu, zemes faunistisko un floristisko sastāvu, kas savukārt ļauj prognozēt planētas nākotni.

LEB ir vecākā aktīvā zinātniskā dabas pētniecības sabiedriska organizācija Latvijā, kas dibināta 1951.gada. Latvijas Entomoloģijas biedrība apvieno kukaiņu un citu bezmugurkaulnieku pētīšanas un aizsardzības entuziastus Latvijā un citur pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!