Foto: LETA

Ar ASV un NATO notiek diskusijas par papildu kontingenta izvietošanu Baltijas reģionā, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pašlaik strādā ikdienas režīmā, bet pastiprinātu kontroli veic pierobežā, klāstīja Vējonis.

Tiekoties ar Bērziņu, pārrunāts finansējums aizsardzībai, jo, plānojot nākamā un nākamo triju gadu budžetu, finansējuma pieaugumam ir jābūt. Bērziņš apstiprināja, ka viņš atbalsta šo nostāju. Papildu finansējums nepieciešams tam, lai attīstītu gan NBS, gan Zemessardzi.

Katrā tikšanās reizē gan NATO ietvaros, gan Bērziņam pārrunājot situāciju ar ASV prezidentu Baraku Obamu un viceprezidentu Džo Baidenu, Latvijas aizsardzības budžeta jautājums ir bijis darba kārtībā.

"Mums jātaisnojas, kāpēc tas nav izdarīts, bet vienlaikus arī apliecinām, ka mūsu apņemšanās – 2% no IKP līdz 2020.gadam – ir spēkās un mēs to pildīsim," teica Vējonis.

Baltijas valstis un Polija ir runājušas ar ASV un NATO par militārās klātbūtnes palielināšanu šajā reģionā un partneri ir solījuši izskatīt šādu iespēju. Vējonis minēja, ka pašlaik tiek izskatītas trīs versijas – palielināt iznīcinātāju skaitu bāzē Šauļos, palielināt cilvēku un tehnikas skaitu, kas piedalās mācībās šajā reģionā, vai rotācijas kārtībā reģionā izvietot papildu ASV un NATO spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!