Foto: LETA

Latvijas pievienošanās Stambulas konvencijai ir nozīmīga, jo apliecina demokrātiskas valsts pārliecību par to, ka vardarbība ģimenē, pret sievietēm, vīriešiem un bērniem, ir nepieņemama, uzskata labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

"Man, kā neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas ministram, vardarbība nav pieņemama, jo tas ir cilvēktiesību pārkāpums. Ģimene ir pamatvērtība, kuras drošība ir jāsargā. Ņemot vērā, ka realitāte bieži vien neatbilst šim ideālam, ir nepieciešams īstenot jebkuru rīcību vardarbības novēršanai – gan starptautiski demonstrējot savu politisko apņemšanos, gan īstenojot efektīvus pasākumus, kas nodrošinās mieru katrā ģimenē," uzsvēra labklājības ministrs.

Labklājības ministrijā (LM) portālam "Delfi" norādīja, ka pievienošanās Stambulas konvencijai ir nozīmīgs solis ne vien vardarbības pret sievieti izskaušanai, bet arī diskusijas uzturēšanai par vardarbību ģimenē kā tādu.

Tāpat atzinīgi esot vērtējama arī Stambulas konvencijas ietekme uz praktisko instrumentu izveidi vardarbības ģimenē novēršanai. To ietvarā Latvija jau ir radījusi īpašu programmu vardarbības veicēju rehabilitācijai, skaidroja LM.

Jau ziņots, ka Stambulas konvenciju no Eiropas Savienības valstīm bez Latvijas vēl nav parakstījusi tikai Čehija.

Iepriekš tika pausts, ka valdība atbalstīs daļēju Latvijas pievienošanos Stambulas jeb vardarbības pret sievietēm novēršanas konvencijai un plāno pievienot Latvijas parakstam atsauci, ka mūsu valsts atbalsta konvenciju vien tik tālu, cik tā nav pretrunā ar Satversmes normām.

Ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs tiesiskais ietvars, lai pasargātu sievietes no vardarbības, teikts Labklājības ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā. Tiesiskais ietvars ir vērsts uz vardarbības pret sievietēm un meitenēm un vardarbības ģimenē novēršanu un izskaušanu, kā arī vainīgo sodīšanu par vardarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!