Vienojoties par Latvijas nacionālo pozīciju par Lielbritānijas referendumu, Saeimas deputāti ir uzsvēruši, ka Eiropas Savienība (ES) ir nacionālu valstu savienība, nevis federāls veidojums, tāpēc Lielbritānijas izstāšanās jārisina 27 valstu starpā, nevis pa grupiņām.

Otrdien Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) sniedza paziņojumu par Latvijas nacionālo pozīciju Eiropadomes sanāksmei, kuras darba kārtībā būs jautājums par Lielbritānijas referenduma par valsts dalību ES rezultātu.

Diskusijas par pozīciju notika aiz slēgtām durvīm, un tās ievilkās ilgāk nekā tika gaidīts. Čigāne žurnālistiem uzsvēra, ka ES ir nacionālu valstu savienība, nevis federāls veidojums, tāpēc Lielbritānijas izstāšanās jārisina 27 valstīm kopīgi, ievērojot konstruktīvu dialogu.

Saeimas komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir jāatjauno Šengenas zonas darbība pilnā apmērā.

Tāpat ārlietu ministrs un Saeimas deputāte atklāja, ka, vienojoties par Latvijas nacionālo pozīciju Eiropadomes sanāksmei, tika diskutēts par iespējamo britu naidīgo attieksmi pret latviešiem Lielbritānijā.

Čigāne atzīmēja, ka Lielbritānijas referendums ir sūtījis nopietnu signālu politiķiem par to, ka ir jāatbild par saviem vārdiem. Tāpat referendums Lielbritānijā radījis naida runas eskalāciju.

Savukārt Rinkēvičs atzīmēja, ka, Lielbritānijai izstājoties, ir jāpanāk norma, ka tie cilvēki, kas ieradušies valstī, kamēr tā atradās ES, bauda tās pašas sociālās garantijas arī pēc valsts izstāšanās.

Ārlietu ministrs skaidroja, ka Latvijas vēstniecība Lielbritānijā nav saņēmusi informāciju par konkrētiem diskriminējošiem gadījumiem pret latviešiem. Taču valstī, protams, valda spriedze un attiecīgs noskaņojums, skaidroja Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 51,9% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48,1% - par palikšanu savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!