Foto: EPA/LETA

Aizsardzības ministrijas (AM) Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra (RJC) vadītājs Druvis Kleins iesniedzis atlūgumu saistībā ar jaunsardzes centra sniegto atbalstu bērnu braucienam uz militāro nometni Krievijā, trešdien preses konferencē sacīja pats Kleins.

Kleins norādīja, ka ir gatavs atkāpties, taču gala lēmums būs jāpieņem aizsardzības ministram Artim Pabrikam (Vienotība).

RJC vadītājs arī paskaidro, ka ticis maldināts un lēmuma pieņemšanas brīdī nebija zinājis, kādiem tieši mērķiem formastērpi bez atpazīšanas zīmēm jauniešiem ir nepieciešami.

Viņš arī apliecināja, ka formastērpus prasījis bijušais kolēģis, tagadējais neatkarīgais Saeimas deputāts Gunārs Rusiņš.

Rusiņš pauda pārsteigumu par Kleina rīcību atkāpties no amata un piebilda, ka formas tērpu iedošana šajā gadījumā nav būtiska.

Arī viņš sacīja, ka jauniešiem dotie formas tērpi ir iegādājami katrā veikalā un līdzīgos staigā arī makšķernieki un mednieki. Viņš arī uzsvēra, ka formas tērpi tika aprīkoti ar Latvijas karodziņiem un uzrakstu "Latvija".

"Es viņiem [jauniešiem] iedevu līdzi Latvijas karogu. Ko man tagad darīt?" retoriski taujāja Rusiņš, norādot uz Kleina lēmuma nepamatotību.

Arī Rusiņš minēja, ka neesot zinājis, kas tieši tika darīts militārajā nometnē. "Ja, piemēram, es tos bērnus būtu vedis un redzējis situāciju, mēs nekavējoties brauktu projām," paziņoja Rusiņš. Viņš sacīja, ka nometnē piedalījās bērni arī no Lietuvas un Igaunijas.

Jau vēstīts, ka saistībā ar pēdējā laikā informācijas telpā izskanējušo informāciju par RJC iespējamo iesaisti materiāltehniskā atbalsta sniegšanā jauniešu militārajai nometnei Krievijā, trešdien rīkoja preses konferenci.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) pirmdien žurnālistiem stāstīja, ka atbalstu bērniem, kuri piedalījās militārajā nometnē Krievijā, Rīgas domei prasījis neatkarīgais Saeimas deputāts Gunārs Rusiņš, taču AM skolēnus nodrošinājusi ar šai nometnei nepieciešamajiem formas tērpiem.

Latvijas televīzijas (LTV) raidījums "De facto" iepriekš ziņoja, ka Rīgas skolēnu dalību militāri ideoloģiskajā nometnē Krievijā "Sojuz 2012" atbalstījis arī Rīgas pašvaldības nodibinājums "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" - zīmola "LiveRiga" uzšuve bija manāma uz nometnes dalībnieku formastērpiem.

Šī jauniešu nometne notikusi pagājušā gada maijā Pleskavas apgabala "Veļikije Luki" apkaimē, kur piedalījās 13-16 gadus veci jaunieši no Krievijas un bijušajām Padomju Savienības republikām. No Latvijas piedalījās vairāk nekā 10 skolēnu Afganistānas Kara veterāna Sergeja Īvāna vadībā, kura dēls un vairāki citi nometnē pabijušie mācās Rīgas 34.vidusskolā.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) Ušakova izteiktos pārmetumus komentēja kā neiespējamus, norādot, ka AM formastērpus piešķir tikai militārpersonām un jaunsargiem.

"Man nav informācijas, ka šie jaunieši bijuši jaunsargi. Ja arī viņi tādi būtu bijuši, pēc dalības šajā nometnē viņi Jaunsardzes rindās vairs nebūtu," teica Pabriks.

Tajā pat laikā ministrs pieļāva, ka formastērpus, kuros jaunieši piedalījās nometnē, kāds bija vai nu aizņēmies, vai nozadzis no ministrijas. Tāpat Pabriks piebilda, ka kamuflāžas formastērpus, iespējams jaunieši paši iegādājušies veikalā.

"Katrā ziņā, ja  Ušakovs  teikto var pierādīt, es gribētu šos pierādījumus redzēt," teica ministrs.

Savukārt Rusiņš sacīja, ka pie viņa, lūdzot bērniem nodrošināt autobusu vešanai uz nometni, vērsies Īvāns. "Vienīgais - asociācijas vārdā kā asociācijas priekšsēdētājs esmu parakstījis un aizsūtījis vēstuli uz Rīgas domi vai kādai pakārtotai organizācijai.

Autobuss bijis domāts bērnu pārvadāšanai," teica Rusiņš norādot, ka vēstulē prasītais noteikti neesot bijis saistīts ar kādu militāru pasākumu, bet gan ar kultūras pasākumu, kuru Īvāns teicies gatavojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!