Foto: Publicitātes attēls

Indijā no 5. līdz 12.jūlijam norisinājās 46.starptautiskā fizikas olimpiāde, kurā divi Latvijas skolnieki – Rūdolfs Treilis un Daniels Krimans – izcīnija bronzas godalgas, portālu "Delfi" informē Latvijas Universitāte (LU).

46.starptautiskajā fizikas olimpiāde par godalgām cīnījās 382 skolēni no 82 valstīm. Latviju pārstāvēja Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolnieki – Rūdolfs Treilis, Helvijs Sebris, Reinis Irmejs, Daniels Krimans no Aglonas vidusskolas un Valdis Mizers no Daugavpils 13. vidusskolas.

Kā mentori un starptautiskās žūrijas pārstāvji skolēniem līdz brauca LU Fizikas un matemātikas fakultātes asociētie profesori Sandris Lācis un Vjačeslavs Kaščejevs.

Fizikas olimpiādē uzdevumu risināšana notiek divas dienas, piecu stundu garās kārtās – eksperimentālajā un teorētiskajā. 

Eksperimentālā kārta papildus testē roku un prāta kustību precizitāti un saskaņotību, pacietību un prasmi no mērījumu rezultātiem "izvilkt" komplicēto fizikālo parādību galvenos raksturlielumus.

Savukārt teorijas kārtas tēmas skāra visu fizikas spektru no klasiskām sadursmēm līdz neitrīno oscilācijām, no kvantu mehānikas pamatprincipiem līdz kodolreaktoru dizainam, skaidro LU. 

Pēc skolēnu darbu rūpīgas labošanas, mentoriem un organizētājiem izdiskutējot atzīmju atšķirības, tika noteikti olimpiādes rezultāti. Kopvērtējumā Rūdolfs Treilis un Daniels Krimans ir izcīnījuši bronzas godalgas.

Viena medaļa savu īpašnieku gaidīs Latvijā, jo vēl pirms noslēguma ceremonijas Daniels bija devies tālāk uz Starptautisko bioloģijas olimpiādi, kas no 12. līdz 19.jūlijam norisinās Dānijā.

Skolēnus starptautiskajai fizikas olimpiādei gatavoja LU Fizikas un matemātikas fakultātes doktoranti un mācībspēki, savukārt dalības un ceļa izdevumus Valsts izglītības satura centram un pašvaldībām palīdz segt akciju sabiedrība "SAF Tehnika" un fonds "ASNI".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!