Pretēji Lietuvas paziņojumam, ka Būtiņģes naftas terminālā naftas noplūde nav notikusi, Latvijas Jūras vides pārvalde uzskata, ka avārijas terminālā dēļ jēlnafta, visticamāk, noplūdusi, bet laika apstākļu iespaidā vēl nav izskalota krastā. To BNS pirmdien pavēstīja Jūras vides pārvaldes priekšnieks Guntis Drunka, kurš uzskata, ka naftai, kas naftas caurulē bija avārijas brīdī, kaut kur bija jāpaliek, un tā izplūda jūrā.
Drunka paskaidroja, ka vētras laikā ir paātrināts naftas produktu iztvaikošanas un izšķīšanas process. Turklāt termināls atrodas tuvu krastam un vētras laikā ūdenī ir daudz smilšu, kas sajaucas ar naftas produktiem un nogrimst kunkuļu veidā.

"Šādi nogrimušu naftu pēc kāda laika izskalos krastā," teica Drunka. Viņš arī norādīja, ka jau pēc mēneša vai diviem būs grūti vai neiespējami to identificēt ar terminālā paņemtajiem naftas paraugiem.

Jautāts par Latvijas turpmāko rīcību, Drunka sacīja, ka lietuvieši uz Latvijas jautājumiem sniedz nekonkrētas atbildes un Latvijai vienmēr jāpieprasa papildu skaidrojumi.

BNS jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā Klaipēdas vides aizsardzības speciālisti oficiāli apstiprināja, ka 6.decembrī Būtiņģē noplūdušas ne vairāk kā četras tonnas jēlnaftas, kā arī norādīja laikapstākļus avārijas laikā.

Latvijas Ārlietu ministrija Lietuvai nosūtīja notu, kurā pauda bažas par naftas produktu pārkraušanu nepiemērotos laika apstākļos.

Svētdien Lietuvas valdības preses departaments izplatīja paziņojumu, ka informācija par naftas izplūšanu Baltijas jūrā Būtiņģes naftas terminālā notikušas avārijas dēļ bijusi kļūdaina.

Paziņojuma saturs pamatots ar darba grupas, kas pētīja avārijas apstākļus, slēdzienu. Darba grupa nekonstatēja naftas izplūšanas faktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!