Foto: Shutterstock

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 16.maijā rakstveida procesā izskatīs lietu par pensijas aprēķināšanu sievietei, kas padomju laikā vairāk nekā desmit gadus strādājusi kādā Lietuvas uzņēmumā, informēja AT.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), piešķirot pieteicējai, Latvijas pilsonei, vecuma pensiju, apdrošināšanas stāžā neņēma vērā laiku no 1973.gada līdz 1984.gadam, kad pieteicēja strādāja Lietuvas uzņēmumā.

Pieteicēja vērsās tiesā, uzskatot, ka minētais laiks ir ieskaitāms viņas apdrošināšanas stāžā, līdz ar ko pensijas apmērs nosakāms lielāks.

Administratīvā apgabaltiesa uzdeva aģentūrai minēto laiku ieskaitīt pieteicējas apdrošināšanas stāžā, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu, atbilstoši kurai pieteicēja ir pakļauta dzīvesvietas dalībvalsts – Latvijas – tiesību aktiem, un Latvijas likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 1.punktu, kas noteic, ka Latvijas pilsonim līdz 1990.gada 31.decembrim uzkrātais darbs bijušās PSRS teritorijā ir pielīdzināms apdrošināšanas stāžam.

VSAA par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu iesniedza kasācijas sūdzību, uzskatot, ka atbildīga par pensijas piešķiršanu par laiku, kad pieteicēja strādāja Lietuvas uzņēmumā, ir Lietuva.

Tādējādi AT ir jāatbild uz jautājumu, vai pieteicējas, kas ir Latvijas Republikas pilsone, apdrošināšanas stāžā, aprēķinot vecuma pensiju, ir ieskaitāms uzkrātais darbs līdz 1990.gada 31.decembrim bijušās PSRS teritorijā – Lietuvā. Proti, vai konkrētajā gadījumā jāpiemēro likuma "ar valsts pensijām" pārejas noteikumu 1.punkts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!