Foto: RIA Novosti/Scanpix

NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas piektdien konstatējušas Krievijas bruņoto spēku radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīnu "Il-20", informēja Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

Šīs markas lidaparāts konstatēts arī vakar, līdz ar to kopumā šogad Latvijas ūdeņu tuvumā 22 reizes manīta Krievijas kara tehnika. Šogad Latvijas ekskluzīvi ekonomiskajā zonā vai virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas regulāri, tāpat kā pagājušajā gadā, pamanīti gan Krievijas karakuģi, gan lidmašīnas. Ir bijuši gadījumi, kad vienā reizē pamanīti vairāki militārie transportlīdzekļi, liecina aģentūras LETA apkopotā NBS sniegtā informācija.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdevis rīkojumu par kaujas gatavības izsludināšanu Ziemeļu flotē, kā arī atsevišķās Rietumu kara apgabala un gaisa desanta karaspēka vienībās pārbaudes veikšanai. Kaujas gatavības pārbaudes attiecas uz 38 000 karavīru, 3360 kaujas tehnikas vienībām, 41 kuģi, 15 zemūdenēm, 110 lidmašīnām un helikopteriem.

Komentējot minēto, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) norādīja, ka Latvijas, Baltijas un citu Austrumu flanga valstu drošība ir NATO dienaskārtībā. Galvenie darbības virzieni ir valsts aizsardzības spēju un sadarbības ar sabiedrotajiem spēju stiprināšana. Latvijā ir nodrošināta sabiedroto klātbūtne jau kopš Krimas aneksijas, tādējādi apliecinot visu NATO valstu vienoto apņemšanos nepieļaut agresiju ne pret vienu no bloka valstīm.

"Latvijas bruņotie spēki intensīvi stiprina agrās brīdināšanas un ātrās reaģēšanas spēju, kas ir pamatā mūsu gatavībai adekvāti reaģēt uz jebkādiem riskiem. Atgādinu - mūsu aizsardzības attīstības mērķis ir atturēšana. Latvijas, Baltijas, NATO aizsardzības spējām ir jābūt tik pārliecinošām un acīmredzamām, lai potenciālam agresoram nerastos ne mazākās ilūzijas par iespējamiem panākumiem," uzsvēra ministrs.

Pērn Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai pietuvojušies vairāk nekā 250 reizes. Bruņotie spēki bija identificējuši vairāk nekā 200 lidojumus, kā arī 50 gadījumus, kad Krievijas kuģi bija pietuvojušies Latvijas jūras robežai.

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas galvenokārt pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem, tādējādi radot apdraudējumu civilās aviācijas gaisa kuģu satiksmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!