Foto: PantherMedia/Scanpix
Arī turpmāk tiks palielināts zušu daudzums Latvijas ezeros un upēs, kā arī veikti šo zivju zinātniskie pētījumi, paredz valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais pamatnostādņu projekts "Latvijas Zušu krājumu pārvaldības pamatnostādnes 2014.-2020.gadam".

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, laikā no 2011.gada līdz 2014.gadam Latvijas iekšējos ūdeņos kopumā tika ielaisti 2,72 miljoni stikla zušu. Jaunā perioda pamatnostādnēs ietvertā zušu krājumu atjaunošanas pasākuma nodrošināšanai piecu gadu laikā (2016.-2020.gads) plānota 2,097 miljonu stikla zušu ielaišana.

Pamatnostādnes paredz trīs darbības virzienus - zušu krājumu papildināšanu, krājumu stāvokļa monitoringu un pētījumu veikšanu, kā arī zušu krājumu izmantošanas zinātnisko novērtēšanu.

Plānots, ka pamatnostādnes tiks īstenotas par piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda līdzfinansējumu. Pamatnostādnes ir sagatavotas, ņemot vērā Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" izstrādātās un ZM iesniegtās zinātniskās rekomendācijas.

Ar pamatnostādnēm paredzēts turpināt Latvijas Nacionālā zušu krājumu pārvaldības plāna 2009.-2013.gadam pasākumus.

Pamatnostādņu projekts vēl tiks skatīts valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!