Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikšanās laikā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu oficiāli informēja Krievijas kolēģi par visu nepieciešamo iekšējo procedūru pabeigšanu, lai spēkā stātos 2010. gadā parakstītā Latvijas un Krievijas valdību vienošanās par abu valstu pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu. Minētais līgums stājas spēkā, portāls “Delfi” uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Saskaņā ar šo vienošanos, pierobežas iedzīvotāji varēs atvieglotā kārtībā ieceļot otras valsts pierobežas teritorijās, lai, piemēram, apmeklētu radiniekus, tuvinieku apbedījumu vietas, kā arī kaimiņvalstī atrodošos nekustamos īpašumus, saņemtu medicīnisko palīdzību un citos gadījumos.

"Iespēja ātri, vienkāršoti un nesaņemot vīzu, ceļot uz kaimiņvalsti ir ļoti būtiska tiem pierobežas iedzīvotājiem, kurus vieno radniecības saites, vai kuri uztur regulārus savstarpējus saimnieciskus un kultūras kontaktus", atzīmēja Rinkēvičs.

Rinkēvičs arī iesniedza Lavrovam paziņojumu par Latvijas juridisko procedūru pabeigšanu, lai spēkā stātos 2012.gadā parakstītā Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanās par nekustamā īpašuma objektiem.

Rinkēvičs un Lavrovs pārrunājuši arī Latvijas un Krievijas attiecību jautājumus un abas puses vienojušās turpināt darbu pie līgumprojektu sagatavošanas, piemēram, par investīciju aizsardzību, par robežas šķērsošanas vietām, par tiešo starptautisko dzelzceļa satiksmi un citās jomās.

Ārlietu ministrs pauda cerību, ka tiks aktivizēts Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas darbs.

Rinkēvičs un Lavrovs vienojās par ārlietu ministru vietnieku tikšanās organizēšanu drīzumā, kā arī Latvijas un Krievijas Ārlietu ministriju konsultāciju grafika izstrādi.

Abu valstu ārlietu ministri pārrunāja aktualitātes enerģētikas jomā, tostarp, tā sauktās Eiropas Savienības Trešās enerģētikas paketes ieviešanas kontekstā.

Rinkēvičs izteica pateicību Krievijai par veiksmīgo sadarbību Afganistānas tranzīta jomā un pauda gandarījumu par Krievijas transporta ministra vietnieka gatavību apmeklēt Latvijas Ārlietu ministrijas organizēto starptautisko tranzīta semināru Rīgā, 11. līdz 12.jūnijā.

Krievijas ārlietu ministrs izteica atbalstu Latvijas vēlmei izmantot militāro kravu tranzīta laikā uzkrāto pieredzi un iestrādes, lai pēc 2014.gadā paredzētās starptautisko spēku izvešanas no Afganistānas pārvērstu šo maršrutu par ekonomisku artēriju, kas kalpotu civilajām vajadzībām un nāktu par labu gan Eiropas, gan Āzijas reģionu attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!