Foto: Saeimas administrācija

Gadījumā, ja Minskas vienošanās netiks ievērotas un militārā agresija Ukrainā pastiprināsies, Eiropas Savienībai (ES) jāievieš papildu sankcijas pret Krieviju, uzskata Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un Lietuvas Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, abas amatpersonas kopīgās tikšanās laikā apliecināja solidaritāti Ukrainai, kā arī nemainīgu atbalstu valsts teritoriālajai vienotībai. Tā kā Minskas vienošanās netiek pildītas, ES ir pagarinājusi sankcijas pret Krieviju. Ja Minskas vienošanās arī turpmāk netiks ievērotas un militārā agresija Ukrainā pastiprināsies, ES jāievieš papildu sankcijas, uzskata amatpersonas.

Šādu nostāju Mūrniece un Graužiniene paudīs arī Ziemeļu un Baltijas valstu parlamentu spīkeru ikgadējā sanāksmē, kas notiks 20. augustā un 21. augustā Stokholmā.

Sarunas laikā abas amatpersonas uzsvēra atbalstu Ukrainai un Baltijas reģiona drošības stiprināšanai. "Starptautiskajai sabiedrībai jāturpina sniegt Ukrainai politisks atbalsts un praktiska palīdzība," uzsvēra Mūrniece.

Pārrunājot aktualitātes reģionā, Latvijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētājas norādīja, ka arī parlamentārajam atbalstam ir svarīga loma Ukrainas demokrātisko reformu procesā. Sarunās tika norādīts uz Latvijas un Lietuvas parlamentu apņemšanos arī turpmāk sniegt atbalstu Ukrainai.

Mūrniece, uzsverot līdzšinējo parlamentāro kontaktu ar Ukrainu nozīmi, pieminēja Ukrainas parlamenta delegācijas 6.jūlija vizīti Latvijā tā priekšsēdētāja vietnieces Oksanas Siroidas vadībā. Ukrainas parlamentārieši piedalījās arī labdarības koncertā "Kara bērni" Ukrainas bērnu atbalstam, kura patronese bija Saeimas priekšsēdētāja. Konkrēti soļi Ukrainas atbalstam nepieciešami arī turpmāk, uzsvēra parlamentu spīkeres.

Tikšanās laikā pārrunāti arī Baltijas reģiona drošības jautājumi, izceļot kolektīvās aizsardzības stiprināšanu kā prioritāti. Mūrniece pauda gandarījumu, ka ASV kā mūsu reģiona ilggadējais stratēģiskais partneris aktīvi iesaistās Baltijas drošības stiprināšanā, un uzsvēra, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā sabiedroto atbalsts mums ir izšķirošs.

Kā ziņots, Lietuvas Seima priekšsēdētāja 3. un 4. augustā uzturas darba vizītē Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!