Foto: F64

Latvijas Universitātei (LU) ir konceptuāli iebildumi pret to, ka tā tiek postulēta par vienu no četrām nozaru universitātēm, jo tā vienmēr bijusi nacionālā universitāte, sacīja augstskolas rektors Mārcis Auziņš.

Kā ziņots, augstskolām būs jāspecializējas noteiktos virzienos un jānovērš studiju programmu dublēšanās, tādējādi iezīmējot skaidru augstākās izglītības attīstības virzienu. Universitātes un augstskolas definējušas arī tās studiju programmas vai virzienus, kurus tās stiprinās, pārdalot augstskolai paredzētos budžeta līdzekļus saskaņā ar tās stratēģiskajiem uzdevumiem.

LU iecerētais stratēģiskās specializācijas virziens ir sociālās, humanitārās un dabas zinātnes, tikmēr Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) - inženierzinātnes, ražošana un būvniecība, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) - veselības aprūpe, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) - lauksaimniecība, veterinārmedicīna, mežsaimniecība, pārtikas tehnoloģijas. Ministrija iepriekš norādīja, ka šīs ir universitātes ar izteikti atšķirīgu specializāciju noteiktās nozarēs un to galvenais uzdevums ir koncentrēties uz starptautiskās izcilības sasniegšanu savu kompetenču jomās, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

"Mēs vienmēr esam bijuši nacionālā universitāte un uzskatām, ka tam ir noteikti iemesli, misija un uzdevumi, kas jārealizē kā nacionālai universitātei. Es domāju, ka tas ir bijis pamats, kādēļ mēs esam vienīgā no Latvijas augstskolām, kas iekļuvusi starptautiskajos reitingos," sacīja rektors, norādot, ka plānotās izmaiņas ir ļoti traumējošas Latvijas augstākās izglītības sistēmas attīstībai.

Auziņš gan atzīst, ka ir jābūt specializācijai un LU ir jābūt kādiem virzieniem, kas ir vadošie valstī, bet citi atkal nebūtu vadošie valstī. LU gan bažījas par to, ka noteiktu nozaru, piemēram, medicīnas, attīstība augstskolā varētu tikt apgrūtināta. "Ja mēs esam klasiska tipa universitāte, tad medicīnas studijas ir viena no neatņemamām sastāvdaļām," uzsvēra rektors.

Viņš klāstīja, ka LU veiksmīgi attīsta medicīnas studijas, un "RSU radušās paniskas bailes no LU medicīnas studijām". Medicīnas fakultātē arī strauji pieaugot studējošo skaits. Auziņš apgalvoja, ka virkne augstskolas medicīnas programmu novērtētas augstāk par RSU.

"Mēs varam ļoti precīzi formulēt savu viedokli un darīt to sabiedrībai zināmu, ka šāda pieeja ir vienkārši Latvijas vēstures neizpratne vai nezināšana, iespējams, Latvijas nacionālās kultūras neizpratne. No [izglītības un zinātnes] ministra [Vjačeslava Dombrovska (RP)] puses ir ļoti vienkāršota, trivializēta pieeja, kāda nevar darboties tik sarežģītā, daudzpusīgā nozarē kā augstākā izglītība," sacīja Auziņš, jautāts, ko LU var darīt, lai situāciju mainītu.

Augstskolas rektors ir pārliecināts, ka ministra pašreizējais uzstādījums ir nepareizs un traumējošs Latvijas augstākās izglītības sistēmai, līdz ar to sabiedrības attīstībai kopumā.

Jau vēstīts, ka savukārt par Daugavpils Universitātes, Liepājas Universitātes, Ventspils Augstskolas, Vidzemes Augstskolas un Rēzeknes Augstskolas primāro un galveno uzdevumu uzskatāma reģionu attīstības veicināšana.

Studiju virzienu ekspansijas mazināšanai, lai precizētu atbildības un kompetenču jomas, lai novērstu programmu dublēšanos, pēc izglītības un zinātnes ministra sarunām ar Latvijas augstākās izglītības iestādēm organizētā veidā tiks sāktas arī daudzpusējas sarunas par ciešāku sadarbību atsevišķu studiju programmu īstenošanā, kā arī par atsevišķu augstskolu apvienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!