Foto: PantherMedia/Scanpix
Saskaņā ar oficiālajiem datiem Latvijā vecākais reģistrētais iedzīvotājs dzimis 1898. gadā un šogad svin savu 118. jubileju, vēstī LNT ziņu raidījums.

118 gadus vecais Latvijas nepilsonis patlaban, iespējams, ir teju vecākais iedzīvotājs uz planētas. Vienlaikus Iedzīvotāju reģistra uzturētāji Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) norāda, ka bieži vien cilvēki neinformē valsts iestādes par kādām izmaiņām tuvinieku dzīvēs. “Ja cilvēkiem nav piederīgo vai arī viņi dzīvo ārvalstīs un nav piederīgo, kas varētu informēt par miršanas faktu, tad, protams, mums nav nekāda tiesiskā pamata veikt izmaiņas reģistrā un viņš joprojām skaitās starp dzīvajiem," situāciju skaidro PMLP pārstāve Santa Jonāte.

Datu bāzē par valsts iedzīvotājiem atrodams, ka Latvijā šobrīd dzīvo vairāk nekā 430 cilvēku, kuriem ir 100 un vairāk gadu. Taču pensiju saņēmēju šajā vecuma grupā ir apmēram trīs reizes mazāk - 155 pensionāri. Vecākajiem ir 106 gadi.

Viena no vecākajām Latvijas iedzīvotājām ir Emma Bērziņa no Stopiņu novada, viņas jubilejas torti 19. oktobrī mājās Rīgas pierobežā jau rotāja skaitlis 104. Iedzīvotāju reģistrā ar tādu pašu dzimšanas gada skaitli kā Emmas kundzei - 1912. gads - atrodami vēl 32 cilvēki.

Raidījums atklāj, ka pagaidām neesot noteikts, cik ilgu laiku reģistrā saglabāsies ieraksti arī par cilvēkiem, kuri dzimuši vēl 19. gadsimta beigās. "Šis jautājums tiek risināts un nepieciešamības gadījumā arī izskatīs iespēju pie kaut kāda noteikta vecuma varbūt šīs ziņas aktualizēt," tā Jonāte.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā uzskata, ka no 2013. gada arvien mazāk jābūt tādām situācijām, ka reģistros minētais nesakrīt ar reālo situāciju. Taču vēl aizvien var būt izņēmuma situācijas, ka līdz Iedzīvotāju reģistram nenonāk informācija par kāda cilvēka nāvi un reģistrā cilvēks formāli vēl skaitās dzīvs.

Līdz ar to secināms, ka pagaidām pavisam droši nevar pateikt, cik Latvijā vēl ir ilgdzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!