Foto: DELFI

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija atbalsta Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) plānoto protesta akciju pie Saeimas 29. septembrī, pastāstīja asociācijas vadītāja Līga Kozlovska (ZZS).

Kozlovska norādīja, ka asociācija atbalsta centienus panākt lielāku finansējumu veselības aprūpei. Tāpat lauku ģimenes ārsti plāno piedalīties akcijā arī uz vietas, tomēr šobrīd vēl nav zināms, cik tieši ģimenes ārsti to varētu darīt.

Kozlovska gan norādīja, ka Latvijas organizācijām vajadzētu ņemt piemēru no Igaunijas kolēģiem un protesta akcijas organizēt kopā, lai nerodas situācijas, kad katra mediķu organizācija rīko atsevišķas akcijas. Viņa uzsvēra, ka visu nozares profesionāļu interesēs ir lielāks finansējums medicīnai.

Jau ziņots, ka LVSADA padome otrdien nolēma atbalstīt protesta akciju rīkošanu pie Saeimas 29. septembrī.

Mediķi ir gatavi protestēt, jo pagaidām nav panākts finansējuma pieaugums veselības aprūpei līdz 3,25 % no iekšzemes kopprodukta (IKP) nākamajam gadam. Kā norādīja mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, šobrīd nozarei 2017. gada budžeta projektā kopā ar visiem celtniecības darbiem tiek plānoti 834,5 miljoni eiro, kas nozīmē, ka līdz 3,25 % no IKP pietrūkst vēl 23,5 miljonu eiro. Tāpat nav paredzēts, ka 2020. gadā veselībai jāatvēl 4 % no IKP, kā arī nākamgad nav paredzēts pieaugums mediķu algām.

Mediķu arodbiedrība arī nav saņēmusi Saeimas atbildi uz 1.maija protesta akcijām, kā arī atbilde par ieteikumiem situācijas uzlabošanai joprojām tiek gaidīta no Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, kā arī Budžeta komisijas. "Saeima ignorē," secina Keris.

Savukārt vēlāk, iespējams, 12. oktobrī vai 13. oktobrī, kad no Finanšu ministrijas (FM) nākamā gada valsts budžeta portfelis tiks nests uz Saeimu, pie parlamenta ēkas tiks izklāts "Nāves paklājs". Iespējams, ceļā no FM līdz Saeimai tiks izvietotas arī slimnieku gultas.

Veselības ministre jau iepriekš uzsvērusi, ka, nesaņemot nozarei nepieciešamo finansējumu – 70 miljonus eiro –, arī nākamgad pacientiem būs jārēķinās ar garām rindām uz izmeklējumiem pie speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!