Aptuveni 280 personu Latvijā šobrīd no Vācijas saņem materiālu kompensāciju par kaitējumiem, kas gūti, karojot Vācijas armijas rindās Otrā pasaules kara laikā.
Sociālās apdrošināšanas speciāliste atzina, ka pēdējā laikā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tomēr nedaudz samazinājies to personu skaits, kas izrādījušas interesi par minētās kompensācijas saņemšanu.

Šobrīd ik mēnesi VSAA saņem divus līdz trīs pieteikumus par vēlmi saņemt materiālu atlīdzību par gaitām Vācijas armijā. Saskaņā ar Porietes sacīto iepriekš katru mēnesi šādu vēlmi pauda vairāk nekā desmit leģionāru.

Kompensācijas izmaksā pēc vienošanās par atbalstu sociālā kaitējuma atlīdzības jautājumos starp Labklājības ministriju un Rāvensburgas sociālās apgādes iestādi. VSAA šīs kompensācijas izmaksā kopš 1997.gada, bet pirms tam cietušie to saņemšanu organizēja individuāli.

Jau ziņots, ka Vācija pēc Otrā pasaules kara paziņoja par gatavību kompensēt kaitējumu karavīriem, kas cīnījušies Vācijas armijas rindās. Arī Latvijas leģionāri ir tiesīgi saņemt šādu kompensāciju.

Kompensācijas summa svārstās no 160 līdz pat 2000 Vācijas marku mēnesī, atkarībā no nodarītā kaitējuma apjomiem, tomēr vidējā summa ir 300 Vācijas marku. Latvijas leģionāri šādu kompensāciju sāka saņemt jau deviņdesmito gadu sākumā.

Lai karavīri vai atraitnes, kuru vīri ir krituši kaujā vai miruši no karā gūtiem ievainojumiem, saņemtu kompensāciju, ir nepieciešams uzrādīt dokumentus, kas liecinātu par personas piedalīšanos karā un tur gūtiem kaitējumiem. Tie var būs gan medicīniskas izziņas par ārsta apmēklējumu tūlīt pēc kara, gan izziņas par izrakstu no lazaretes u.c.

Kompensāciju izmaksu organizē Rāvensburgas Vācijā sociālās apgādes iestādes un VSAA. Lēmumu par kompensācijas piešķiršanu pieņem Vācija, bet Latvijas puse tikai sagatavo nepieciešamos dokumentus.

Formalitāšu kārtošana ilgst aptuveni gadu, informēja Poriete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!