Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien, balsīm daloties uz pusēm, nolēma neierosināt lietu pēc deputāta Ata Lejiņa (V) aicinājuma vērtēt, vai parlamentārietis Valdis Kalnozols (ZZS) ar saviem izteikumiem Saeimas sēdē ir pārkāpis Ētikas kodeksu.

Kalnozols 8. februāra parlamenta sēdē taujāja, vai Lejiņš pastāstīs par savām darbībām savulaik Afganistānā. Tālāk Kalnozols arī vaicāja, kā varēs noskaidrot, "kuri ir CIP, "Mossad", MI6, FSB un citu ārvalstu dienestu pārstāvji".

Lejiņš norāda, ka ar šiem vārdiem Kalnozols "faktiski atkārto pirms daudziem gadiem pret mani vērstos Valsts drošības komitejas (VDK) apmelojumus, kuru mērķis toreiz bija diskreditēt manus centienus Latvijas brīvības atgūšanai".

Lejiņš uzskata, ka šāda rīcība ir vismaz neētiska, bet iespējami arī ļaunprātīgas rīcības motīvi.

Ētikas komisija šodien nolēma neierosināt iespējamā ētikas pārkāpuma lietu par Kalnozola izteikumiem. Par lietas ierosināšanu balsoja četri deputāti, savukārt četri parlamentārieši neatbalstīja šo ierosinājumu.

Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) norādīja, ka nevajadzētu ierosināt lietu, jo tādā gadījumā nākotnē komisijai būtu jāskata arī citi iesniegumi, kuros tiks lūgts vērtēt izteikumu zemtekstu.

Kalnozols attiecīgos izteikumus pauda debatēs par grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz liegt pašvaldību vēlēšanās kandidēt gan bijušās VDK, gan ārvalstu izlūkdienestu aģentiem un ziņotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!