Foto: F64
Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") Anglijas tiesā nekādu zvērestu neesot devis, sacīja Lembergs. Pēdējo reizi viņš esot zvērējis Padomju armijai.

"Pēdējo reizi zvērestu esmu devis Padomju armijā 1976.gadā," sacīja Lembergs, atbildot uz jautājumu, vai viņš ar zvērestu Anglijas tiesā liecinājis, kādi īpašumi viņam pieder.

Lembergs iepriekš ar tiesneša atļauju esot ārstējies Vācijā, tāpēc Anglijas un Velsas Augstākā tiesa līdz 9.maijam pagarinājusi termiņu atbildes sniegšanai par viņam piederošajiem aktīviem.

Anglijas un Velsas Augstākajā tiesā vērsies "Ventspils naftas" īpašnieks "Vitol group", kas prasa Lembergam rezervēt 135 miljonus dolāru, jo uzskata, ka tik daudz ar Ventspils mēru saistītie cilvēki esot izzaguši no "Ventspils naftas" meitaskompānijas "Latvijas kuģniecība". Zagšana vēl jāpierāda, bet, lai nodrošinātos, "Vitol" Londonā iesniedzis īpašumu sarakstu, kuru saimnieks esot Lembergs, ziņoja raidījums. Atbilstoši anglosakšu tiesību sistēmai Lembergam ar zvērestu esot jāapliecina, vai tie ir vai nav viņa īpašumi. Tiesa liek zvērēt arī par aiz vairākiem ofšoriem ("Barlette Investment Corporation", "Selda Resources Inc.", "Gradale Business Corp.") paslēptiem 85 miljoniem dolāru Luksemburgas bankā, kurus pirms trīs gadiem arestēja Latvijas prokuratūra, ziņoja raidījums.

TV3 raidījums "Nekā Personīga" vēstīja, ka Lemberga atbilde britu tiesai būtiski ietekmēs viņa tiesvedību Latvijā. Ja Lembergs daudzus īpašumus atzīs, tad Latvijas prokuratūrai būs vieglāk pierādīt savas apsūdzības. Ja Lembergs atteiksies, uz šiem īpašumiem varēs pretendēt citi. Savukārt, ja Lembergs samelos, Londonas tiesa Lembergu varēšot ievietot cietumā par izrādīto necieņu pret tiesu, vēstīja "Nekā personīga".

Lembergam, lai atbildētu un nodotu zvērestu, uz Londonu neesot jābrauc - savu vārdu patiesumu viņš varot apliecināt pie notāra vai arī, dodoties uz Lielbritānijas vēstniecību.

Paziņojumā medijiem Lembergs iepriekš norādīja, ka visus savus īpašumus esot deklarējis ikgadējā valsts amatpersonas deklarācijā, tāpēc viņu nebiedējot uzliktais pienākums ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu (7970 latu).

Lembergam esot jāzvēr par īpašumiem, kurus līdz šim viņš ir noliedzis, starp tiem ir "Ventspils Tirdzniecības osta", "Ventbunkers", "Kālija parks", "Latvijas kuģniecība", "Krājbanka", arī mazākas firmas, piemēram, "Ven-ceb", "RED Pro" un arī uzņēmums "ACB Betons". Tikpat garš ir ofšoru saraksts. Starp tiem arī "Ventbunkera" īpašnieks ofšors "Yelverton". Par to Lembergs žurnālistiem pirms vairākiem gadiem apgalvoja, ka viņš tam pat tuvumā nav bijis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!