Foto: LETA
Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") ar tiesneša atļauju devies ārstēties uz Vāciju, tāpēc Anglijas un Velsas Augstākā tiesa līdz 9.maijam pagarinājusi termiņu atbildes sniegšanai par viņam piederošajiem aktīviem, šovakar ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Anglijas un Velsas Augstākajā tiesā vērsies "Ventspils naftas" īpašnieks "Vitol group", kas prasa Lembergam rezervēt 135 miljonus dolāru, jo uzskata, ka tik daudz ar Ventspils mēru saistītie cilvēki esot izzaguši no "Ventspils naftas" meitaskompānijas "Latvijas kuģniecība". Zagšana vēl jāpierāda, bet, lai nodrošinātos, "Vitol" Londonā iesniedzis īpašumu sarakstu, kuru saimnieks esot Lembergs. Atbilstoši anglosakšu tiesību sistēmai Lembergam ar zvērestu jāapliecina, vai tie ir vai nav viņa īpašumi. Tiesa liek zvērēt arī par aiz vairākiem ofšoriem ("Barlette Investment Corporation", "Selda Resources Inc.", "Gradale Business Corp.") paslēptiem 85 miljoniem dolāru Luksemburgas bankā, kurus pirms trīs gadiem arestēja Latvijas prokuratūra, ziņoja raidījums.

Raidījums vēstīja, ka Lemberga atbilde britu tiesai būtiski ietekmēs viņa tiesvedību Latvijā. Ja Lembergs daudzus īpašumus atzīs, tad Latvijas prokuratūrai būs vieglāk pierādīt savas apsūdzības. Ja Lembergs atteiksies, uz šiem īpašumiem varēs pretendēt citi. Savukārt, ja Lembergs samelos, Londonas tiesa Lembergu varēšot ievietot cietumā par izrādīto necieņu pret tiesu, vēstīja "Nekā personīga".

Lembergam, lai atbildētu un nodotu zvērestu, uz Londonu nebūs jābrauc - savu vārdu patiesumu viņš varēs apliecināt pie notāra vai arī, dodoties uz Lielbritānijas vēstniecību.

Paziņojumā medijiem Lembergs iepriekš norādīja, ka visus savus īpašumus esot deklarējis ikgadējā valsts amatpersonas deklarācijā, tāpēc viņu nebiedējot uzliktais pienākums ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu (7970 latu).

Kā vēstīja "Nekā personīga", Lembergam būs jāzvēr par īpašumiem, kurus līdz šim viņš ir noliedzis, starp tiem ir "Ventspils Tirdzniecības osta", "Ventbunkers", "Kālija parks", "Latvijas kuģniecība", "Krājbanka", arī mazākas firmas, piemēram, "Ven-ceb", "RED Pro" un arī uzņēmums "ACB Betons". Tik pat garš ir ofšoru saraksts. Starp tiem arī "Ventbunkera" īpašnieks ofšors "Yelverton". Par to Lembergs žurnālistiem pirms vairākiem gadiem apgalvoja, ka viņš tam pat tuvumā nav bijis.

Raidījums ziņoja, ka Lemberga un "Vitol" strīda sākums meklējams 2006.gada rudenī, kad notika "Ventspils naftas" akciju izsole. Tās nopirka nevienam nezināms ofšors "Euromin", un tikai vēlāk atklājās, ka aiz tā stāv "Vitol". Lembergs tolaik apgalvoja, ka darījums viņu neinteresē, bet "Vitol" - ka ventspilnieku kari viņus neinteresē.

Piecus gadus pēc izsoles atklātāks kļuvis kādreizējais Lemberga advokāts Rudolfs Meroni, kurš raidījumam atklājis, ka "Vitol" "Ventspils naftas" akcijas pircis Lemberga uzdevumā.

Meroni atklāja, ka Lemberga grupa esot lūgusi "Vitol" privatizēt 34% "Ventspils naftas" akciju ar iespēju vēlāk tās atpirkt. Darījumam bija rezervēti tieši tie 85 miljoni dolāru, kurus 2007.gadā Luksemburgā arestēja prokuratūra. Gan naudas trūkums, gan nespēja vienoties, kā īpašumu pārvaldīt, Lemberga cilvēku un "Vitol" slepeno darījumu padarīja sprādzienbīstamu, ziņoja raidījums.

Raidījums atzīmēja, ka tiesvedība Londonā ir gluži kā Lemberga mests bumerangs, kas negaidīti trāpījis pašam metējam. Pirms gada pret Oļegu Stepanovu Londonas tiesā vērsās tolaik Lemberga ietekmē esošā "Latvijas kuģniecība". Janvārī arestēja gandrīz visu Stepanova mantu. Tagad, kad "Latvijas kuģniecībā" spēku samērs mainījies un vairākums nav vairs Lemberga cilvēkiem, bet "Vitol" grupai, tiesvedība sākta arī pret pašu Lembergu.

Pēc Meroni teiktā, Stepanovs un Lembergs neesot vienīgie, pret kuriem šādas prasības "Vitol" vērsīs. Meroni prognozē, ka nepatikšanas sagaida vēl arī Olafu Berķi, Igoru Skoku un Genadiju Ševcovu, kuri arī esot patiesā labuma guvējiem firmās, kas izsaimniekoja "Latvijas kuģniecību", ziņoja raidījums.

"Vitol grupas" pārstāvji no kontaktiem ar presi visas nedēļas garumā izvairījās un atteicās komentēt tiesas procesu Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!