Foto: DELFI
Visa Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") manta jau sen esot arestēta, tāpēc Anglijas tiesas lēmums par viņam piederošo aktīvu iesaldēšanu neko nemainot.

To ceturtdienas vakarā sacīja pats Lembergs.

Pēc viņa teiktā, neko nemaina arī tas, ka tiesas rīkojuma izpratnē būtu jāiesaldē arī tie aktīvi, kas nav uz Lemberga paša vārda, bet ar kuriem viņam ir vara rīkoties kā ar paša aktīviem.

Ventspils mērs skaidroja, ka tādā gadījumā viņš varētu norādīt tiesai jebkuru citu personu, kuras īpašumā it kā ir manta, pār kuru vara patiesībā ir viņam. "Tās visas ir tukšas spekulācijas. Tas, kas pieder man, tas pieder man atbilstoši Latvijas Republikas likumdošanai," sacīja Lembergs.

"Tas pilnīgi neko nemaina, absolūti nemaz, jo es Anglijas tiesai nosūtīju sarakstu, kas man pieder," apgalvoja Ventspils mērs. Jautāts, cik liela ir viņam piederošo īpašumu vērtība naudas izteiksmē, Lembergs aicināja ieskatīties viņa amatpersonas deklarācijā, kur viss esot redzams.

"Pilnīgi droši, ka man nepieder ne 135, ne 13,5, ne 1,3 [miljonu ASV dolāru vērti aktīvi]," apgalvoja Lembergs. Viņš arī piebilda, ka nemaz neesot miljonārs.

Savukārt Lemberga dēls Anrijs Lembergs ceturtdienas vakarā sākotnēji norādīja, ka atrodas ārzemēs un nav informēts par Latvijas tiesas lēmumu atzīt Anglijas tiesas lēmumu par tēvam piederošo aktīvu iesaldēšanu.

"Man nekas nav zināms par šo lēmumu, bet, zinot, ka manam tēvam nav nekāda sakara ar apvainojumiem, kas celti Londonas tiesā, mani tas pilnībā neuztrauc," teica Lembergs juniors, piebilstot, ka viņam arī nav nekādu kopīpašumu ar Aivaru Lembergu. "Mēs neesam precējušies," norādīja Anrijs Lembergs.

Pēc viņa teiktā, Anglijas tiesas procesam nav "substances kā tādas, un agri vai vēlu viņi to zaudēs". "Apvainojumi ir pilnīgi nepatiesi un balstīti uz izdomātām liecībām," pauda Anrijs Lembergs.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šonedēļ atzinusi un nodevusi izpildei Anglijas tiesas izdoto lēmumu par Ventspils mēra Aivara Lemberga aktīvu līdz 135 miljonu ASV dolāru (66,69 miljonu latu) vērtībā iesaldēšanu.

Kā teikts AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) biržā "NASDAQ OMX Riga" publicētajā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 13.jūnija lēmumā, 20.aprīlī Anglijas tiesa nolēma, ka Aivaram Lembergam līdz turpmākam tiesas rīkojumam ir aizliegts jebkādus savus aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas vai Velsas, jebkādā veidā no tiem atbrīvoties, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību.

Iesaldēšanas arests attiecas uz visiem Aivara Lemberga aktīviem neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir vai nav uz viņa paša vārda, un neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums. Tiesas rīkojuma izpratnē aktīvi ietver jebkuru aktīvu, no kura personai ir tieša vai netieša vara atbrīvoties vai vara rīkoties ar to tā, it kā tas šai personai piederētu.

Rīkojums zaudētu spēku, ja Ventspils mērs sniegtu nodrošinājumu, iemaksātu tiesai 135 miljonus ASV dolāru vai sniegtu nodrošinājumu šādas summas apmērā citā veidā.

Ņemot vērā, ka Aivars Lembergs atrodas Latvijā, pieteicēji - aptuveni 30 kompānijas - bija vēlējušies legalizēt un izpildīt Anglijas tiesas rīkojumu Latvijā, kā arī nodrošināt nolēmuma izpildi.

Kā skaidroja pieteicēju pilnvarotais pārstāvis advokāts Uģis Grūbe, saskaņā ar Eiropas Savienības regulu citā dalībvalstī pieņemts spriedums bez jebkādas īpašas procedūras ir atzīstams arī pārējās dalībvalstīs, bet tad attiecīgi kādai no Latvijas tiesām jālemj par citas valsts pieņemtā dokumenta atzīšanu un izpildi, ko šajā gadījumā arī darījusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa 13.jūnijā nolēma atzīt un izpildīt Anglijas tiesas izdoto lēmumu un nodrošināt tā izpildīšanu, nosakot Aivaram Lembergam aizliegumu Latvijas teritorijā veikt ar Anglijas tiesas lēmumu aizliegtās darbības lēmumā noteiktajā apjomā. Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums daļā par Anglijas tiesas 20.aprīļa izpildīšanas nodrošinājumu ir izpildāms nekavējoties.

Grūbe skaidroja, ka tagad Latvijas tiesu izpildītājiem būs tiesisks pamats izpildīt prasības nodrošinājumu.

Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu 30 dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Lietas dalībnieki, kuri nedzīvo vai neatrodas Latvijā, šo Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu varēs pārsūdzēt 60 dienu laikā no lēmuma noraksta saņemšanas dienas.

Kā ziņots, iepriekš Aivars Lembergs pauda pārliecību, ka no tiesas procesa Anglijā nekas nevar sanākt, jo viņam neesot nekāda sakara ne ar uzņēmēja Oļega Stepanova un viņa kompanjonu veiktajām "mahinācijām", ne uzņēmuma "Vitol" "iespējamām blēdībām" Latvijā un aiz tās robežām.

Kā paziņojumā medijiem norādīja Ventspils mērs, LK starptautiskie auditori pirms vairāk nekā pieciem gadiem, veicot kompānijas ikgadējo auditu, konstatējuši, ka LK ir veikusi ar tās vadību saistītām personām darījumus par kuģu īres likmēm, kas ir ievērojami zemākas nekā tirgus likmes. Aizdomas kritušas uz tā laika vairākām vadošām LK amatpersonām - Stepanovu, Valēriju Godunovu un citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!