Panamā reģistrētās kompānijas "Delvar Invest Incorporation" direktors šī gada februārī tiesā liecinājis, ka Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") ar šo kompāniju, kas ir viena no SIA "Puses" kapitāla daļu turētājām, nav nekāda sakara, norādīja Lembergs.

"Prokurori mani apsūdz, ka es 1993.gadā esot izspiedis no Valentīna Kokaļa 20% kompānijas "Delvar Incorporation" akciju. Šai sakarā 23.februārī tika pratināts toreizējais un, kā es saprotu, arī tagadējais "Delvar Incorparation" direktors, šveicietis Gracs. Viņš cieti un viennozīmīgi pateica, ka Lembergs nekad nav bijis šīs kompānijas dalībnieks, bet gan, ka dalībnieki 1993.gadā bijuši toreizējais "Ventspils naftas" prezidents Jānis Blažēvičs un "Ventspils naftas" valdes loceklis Valentīns Kokalis, kā arī Mamerts Vaivads un Uldis Pumpurs," norādīja Lembergs. "Prokuratūra šajā jautājumā izgāzās," viņš piebilda.

Pēdējās dienās skandalozu slavu iemantojušais Panamas juridiskais birojs "Mossack Fonseca" reģistrējis arī uzņēmumu "Annalisa Limited", kas ir viens no SIA "Puses" īpašniekiem, savukārt SIA "Puses" nosaukums izskanējis tā dēvētajā Lemberga krimināllietā.

Portāls atgādina, ka savulaik prokuratūra arestēja 20,9% SIA "Puses" kapitāla daļu, uzskatot, ka to patiesā labuma guvējs ir Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs Lembergs un meita Līga Lemberga. Oficiāli minētās kapitāla daļas pieder ārzonas uzņēmumam "Annapolis Anstalt". Savukārt "Mossack Fonseca" reģistrējis vēl kādu "Puses" īpašnieku - "Annalisa Limited". Šo kompāniju gadu gaitā pārstāvējusi par Lemberga uzticamības personu sauktā Mamerta Vaivada meita Hardija Vaivade un jurists Jānis Zelmenis, ziņo portāls.

"Tās ir blēņas," norādīja Lembergs, noliedzot, ka minētās personas būtu pārstāvējušas viņa intereses.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumenti par slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Tā dēvētajos "Panamas dokumentos" atrodami arī vairāku pazīstamu Latvijas cilvēku vārdi, tostarp Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, uzņēmējs Ainārs Gulbis un viņa dēls tenisists Ernests Gulbis, lidsabiedrības "airBaltic" jaunais investors, vācu uzņēmējs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, ēdināšanas uzņēmuma "Lido" dibinātājs Gunārs Ķirsons un citi, vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!