Foto: LETA

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, valdošās koalīcijas partneres Zaļo un zemnieku savienības premjera amata kandidāts Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") uzskata, ka Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs nav kļuvis par varas upuri, turklāt Krievijas prezidenta Vladimira Putina attieksme pret opozīciju esot saudzīgāka nekā Latvijā.

Lembergs trešdien preses konferencē pauda viedokli, ka Putinam nav bijis izdevīgi izrēķināties ar opozicionāru, jo parasti politikā tas notiekot citādi. Lembergs norādīja, ka slepkavība notika "pie Kremļa sienas", un, viņaprāt, vieta nebija izvēlēta netīšām. "Tātad, neapšaubāmi, tā ir provokācija un demonstrācija. "Tā kā es pieminēju Kremli, Kremļa saimnieks ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Tad padomāsim - Putina reitings, pareizāk sakot, atbalsts ir kaut kur 85%. Pie tāda atbalsta viņam ir īpaši jārūpējas par opozīciju, lai ar to nekas nenotiktu, jo augstāku reitingu viņam ir grūti sasniegt," sprieda Ventspils mērs.

"Pie tāda atbalsta opozīcija nekādā veidā netraucē, tieši otrādi, tā ir vajadzīga, jo kāda daļa sabiedrības tomēr neatbalsta, un tad vajag uz ko orientēties. Tādējādi, neapšaubāmi, šāda veida Ņemcova slepkavība ir pilnīgi pretrunā ar prezidenta interesēm un veselo saprātu. Turklāt vara ar opozīciju izrēķinās ne jau šaujot. To tā darīja Staļins vai Hitlers, bet modernā sabiedrība ar opozīciju izrēķinās citādi," pauda Lembergs.

Viņš kā piemēru piesauca sevi, un viņu jau pie varas esošie nenošaujot. "Viņi jau safabricē vienu lietu pēc otras, rada iemeslu ielikt cietumā, rada iemeslu ierosināt kriminālprocesus pret mani, kādus divdesmit. Es esmu vinnējis piecas krimināllietas, esmu vinnējis administratīvo lietu, pēdējais bija Sprūdžs - tīri politisks pasūtījums, tīri politiska izpilde. Kad es griezos pie Dombrovska, lai mani aizsargā no Sprūdža nepamatotās vajāšanas, es pat atbildi nesaņēmu! Jo skaidrs, ka es esmu politiskā opozīcija. Uzliek drošības līdzekļus, kas traucē politiskajā darbībā, un realizē krimināllietas, kuras ilgst, manā gadījumā, 16 gadus," sūrojās Lembergs.

"Piemēram, ir tāds opozicionārs Navaļnijs [Aleksejs]. Viņam arī ir kaut kāda krimināllieta, un viņu neielika cietumā, viņam kā drošības līdzeklis ir mājas arests. Tas nozīmē, ka viņam jābūt mājās, tajā dzīvoklī, kur viņš dzīvo, bet viņš mierīgi pamet savu mājas aresta vietu, iziet Maskavas ielās piketēt demonstrācijā. Skaidrs, ka tas ir šī drošības līdzekļa pārkāpums. Es 2007.gada augusta sākumā, tad, kad mani apbalvoja ar pilsētas Lielo balvu un sanāca 100 cilvēku pie mājas, izgāju uz lodžijas, un momentā prokuratūra iesniedza tiesā prasību, lai mani ieliek cietumā, jo, lūk, es esmu pārkāpis drošības līdzekli - esmu izgājis uz lodžijas," salīdzināja Lembergs.

"Ja mēs salīdzinām, kā tiek vajāta opozīcija, Putins ir daudz saudzīgāks nekā Latvijā pie varas esošie," uzskata Lembergs, jo Navaļniju Putins neielika cietumā, neprasīja arī tiesai, lai viņu apcietina.

Ventspils mērs preses konferencē noliedza, ka Ņemcovs būtu redzams opozīcijas līderis, jo šobrīd viņš bija tikai Jaroslavļas pilsētas deputāts. "Viņš ir nevis mērs vai apgabala gubernators, bet deputāts. Es nedomāju, ka tas ir ļoti augsts politiskais amats - ietekmīgs, politisks amats. Jo viņš pat nav arī parlamenta deputāts. Jā, viņš bija opozīcijā, bet viņš nebija redzams politiķis, jo politiķis ir tāds, kas ir kaut kur ievēlēts," pauda Lembergs.

Tomēr tas, viņaprāt, nemazina šī nozieguma nosodāmību. "Skaidrs, ka es nosodu, jo vairāk, man arī pazīstams cilvēks un ļoti pozitīvs, es teiktu. Vismaz tajā laikā, pēc premjerēšanas. Tāds komunikabls," atcerējās Ventspils mērs.

Viņš klāstīja, ka pievēršot uzmanību Ukrainas prezidenta paziņojumiem. "Nu, viņi bija tādi, kas liek domāt, vai Ukrainas specdienesti nav ar to saistīti. Tas liek tā domāt, jo viņi bija tendenciozi, nebija loģiski. Ja nav loģiski, tad meklē citu loģiku, bet man nav nekāda pamata apgalvot. Tas ir tikai mans pieņēmums," sprieda Lembergs.

Par Krievijas lēmumu valstī neielaist Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Sandru Kalnieti (V), kura vēlējās ierasties uz Ņemcova bērēm, Ventspils mērs pauda, ka, viņaprāt, Kalniete uztaisīja šovu savas politiskās reklāmas vārdā. "Spriežot pēc tās informācijas, kas parādījās publiskajā telpā jau pēc šī notikuma, tad Kalniete ir zinājusi, ka viņa ir "persona non grata", ka viņa ir "melnajā sarakstā", līdz ar to viņa labi zināja, ka viņu neielaidīs," uzskata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs.

"Silta vieta Eiropas Parlamentā prasa kaut kādus upurus. Es nedomāju, ka tas ir liels upuris - vienu nakti pavadīt lidostā. Katrs no mums droši vien ir pavadījis ne vienu vien nakti. Kāpēc viņu iekļāva sarakstā? Tā droši vien ir atbilde uz to, ko mūsu Ārlietu ministrija darīja. Vienmēr jau ārlietu resori savā starpā cenšas izlīdzināt šo situāciju," skaidroja Lembergs. Viņaprāt, šāds "Krievijas gājiens pret Kalnieti viņas reitingu katrā gadījumā paceļ un palielina viņas izredzes tikt pārvēlētai Eiropas Parlamentā pēc četriem gadiem".

Jau ziņots, ka Ņemcovs otrdien, 3.martā, tika apglabāts otrdien Maskavas Trojekurovas kapos. Pirms tam Maskavas Saharova centrā notiks atvadīšanās no noslepkavotā politiķa.

Ņemcovs piektdienas, 27.februāra, vakarā tika nošauts līdzās Kremlim pie Vasīlija nogāzes uz Lielā Maskavas upes tilta.

Godinot noslepkavoto opozicionāru, Maskavas ielās svētdien izgāja vairāk nekā 50 000 demonstrantu. Piemiņas pasākumi notika arī daudzās citās Krievijas pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!