Foto: LETA

Saeimas Juridiskā komisija nākamnedēļ lems par piekrišanu sākt kriminālvajāšanu pret Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu saistībā ar iespējamo kukuļņemšanu.

Juridiskās komisijas sēde paredzēta 26.janvārī plkst.12.30. Pēc šī jautājumā izskatīšana komisijā arī Saeimas sēdē deputātiem būs jālemj par atļauju sākt kriminālvajāšanu pret Bērziņu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš lūdzis Ģenerālprokuratūru apsūdzēt kādu Rīgas apgabaltiesas tiesnesi un uzņēmēju saistībā ar korupciju. KNAB paziņojumā presei iepriekš norādīja, ka lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret tiesnesi par kukuļņemšanu un kukuļa piesavināšanos, bet pret uzņēmēju - par kukuļdošanu. Kriminālprocess tika sākts 2014.gada oktobrī.

KNAB izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka uzņēmējs, kura uzņēmumi bija iesaistīti dažādās tiesvedībās, lai panāktu viņam labvēlīgu tiesas lēmumu pieņemšanu, vairākkārt nodeva kukuļus tiesnesei.

Kriminālprocesā konstatēts, ka amatpersona izdarīja vairākkārtēju kukuļu pieņemšanu kukuļdevēja interesēs, kā arī piesavinājās kukuli, kopumā pieņemot vairāk nekā 45 000 eiro.

KNAB aizdomās turētās tiesneses vārdu neatklāja, taču, iespējams, tā ir no amata atstādinātā Rīgas apgabaltiesas tiesnese Iveta Bērziņa. KNAB iepriekš publiski apstiprināja, ka 2014.gada novembrī Bērziņas kabinetā veikta kratīšana. Savukārt aizdomās turētais uzņēmējs, visticamāk, varētu būt afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonis Gulams Gulami, lai arī viņš ar savu pārstāvju starpniecību informēja, ka viņš šajā procesā nav aizdomās turētā persona.

Portāls "Pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka Bērziņa tika aizturēta, pamatojoties uz bijušās prokurores Irinas Bogdanovas liecībām, kurās stāstīts par to, kā afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonis, uzņēmējs Gulams Gulami, "laika posmā no 2013.gada 16.aprīļa līdz 2013.gada 18.decembrim vairākkārtīgi, iespējams, veica kukuļdošanu, izmantojot kā starpnieku Bogdanovu, lai panāktu labvēlīgus spriedumus civillietās, kurās iesaistīti ar viņu saistīti uzņēmumi".

2014.gada novembrī KNAB, neminot tiesneses vārdu, apstiprināja, ka veic izmeklēšanu ģenerālprokurora oktobrī sāktajā kriminālprocesā par iespējamiem Rīgas apgabaltiesas tiesneses izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!