Foto: AFP/Scanpix
Tā kā Eiropas Savienības robežaģentūras "Frontex" starptautiskajās misijās piedalījies vairāk nekā pussimts Latvijas robežsargu un policistu, viņi visi ir vērtīgs resurss topošajam Eiropas krasta un robežu apsardzes dienestam. Tā liecina misijās piedalījušos robežsargu "LNT Ziņām" teiktais.

"Šī misija dod robežsardzei ļoti labu pieredzi, gan atrodoties jūrā, gan krastā kontrolējot. Katru dienu ko jaunu iemācies," norādīja "Frontex" vienības dalībnieks Edgars Smirnovs.

Eiropas krasta un robežu apsardzes dienestu plānots izveidot septembrī, un Latvija tam deleģēs 30 ekspertus. Tā būtība - ja dalībvalsts saskarsies ar paaugstinātu spiedienu uz tās ārējām robežām, piemēram, neproporcionālo migrāciju vai pārrobežu noziedzību, tad pēc lūguma varēs īslaicīgi iesaistīt ātrās reaģēšanas robežsardzes vienības. Faktisi tas pats "Frontex", bet ar daudz lielāku reaģēšanas spēju.

Latvijas robežsargi Smirnovs un Igors Beļaks piedzīvojuši arī bēgļu krīzes smagākos mēnešus.

"Tas bija ļoti karsts periods, pirmo reizi manā praksē kaut kas tāds bija pieredzēts. Pagājušajā gadā tas bija diezgan iespaidīgi. Vidēji dienā mēs pavadījām gan glābšanas operācijās, gan krastā ap piecām sešām laivām, kur vidēji iekšā ap sešdesmit cilvēku katrā," stāstīja "Frontex" misijas Latvijas vienības grupas vadītājs Igors Beļaks.

Pēc viņa stāstītā, cilvēku attieksme ir ļoti pozitīva. Viņi ir priecīgi, ka vēl kāds var sniegt atbalstu.

Sevišķi pateicīgi Latvijas robežsargiem un policistiem ir Grieķijas Lesbas salas vadība un krasta apsardze. Mūsu spēki ar savām tehnikas vienībām būtiski atvieglojuši bēgļu krīzi.

"Liela pateicība par latviešu sniegto atbalstu, kas ir viens no nozīmīgākajiem pēdējos gados. Mums te, uz Lesbas salas, bija latviešu iekšlietu sistēmas eksperti ar kuteri un patruļvienībām. Latvieši palīdzēja arī izveidot bēgļu nometni Morias ciemā," stāstīja Lesbas salas krasta apsardzes priekšnieks Antonis Sofiadelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!