Foto: F64

Lestenē sestdien pieminēs Ziemassvētku kauju 73. gadadienu, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Lestenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā pulksten 14 notiks Ziemassvētku kauju atceres dievkalpojums, ko vadīs Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Liepājas diecēzes bīskaps Hanss Martins Jensons un mācītājs Jānis Saulīte un kurā ar mūzikas programmu piedalīsies solistes Ieva Manoni un Kristīne Adamaite.

Piemiņas pasākumā Lestenē piedalīsies aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Pēc dievkalpojuma piemiņas pasākums turpināsies Džūkstes Kultūras namā.

Ziemassvētku kaujas norisinājās Lestenes un Džūkstes apkārtnē Otrā pasaules kara laikā – no 1944. gada 23. decembrim līdz 1945. gada 10. janvārim.

Šajās kaujās pirmo reizi viena pret otru cīnījās pretējās pusēs karojošās latviešu vienības: Vācijas Bruņoto spēku sastāvā iekļautā latviešu 19. grenadieru divīzija un 106. grenadieru pulks, un 130. latviešu strēlnieku korpuss ar divām divīzijām, kas bija Padomju Savienības Sarkanās armijas sastāvā. Kauju laikā ar varonību izcēlās abu pušu karavīri.

Ziemassvētku kauju atceres pasākumu rīko Latvijas Nacionālo karavīru biedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!