No janvāra sākuma Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vakcinācijas kabinetā poti pret ērču encefalītu saņēmuši 11 182 cilvēki, informēja LIC.
Tas nozīmē, ka aprīļa pirmajās nedēļās pret ērču encefalītu vakcinējušies 4208 cilvēki, jo pirmo trīs mēnešu statistika liecināja par 6974 LIC vakcinētajiem cilvēkiem.

Kā uzsvēra LIC, pēdējo nedēļu laikā dienas laikā nereti centrā iegriežas ap 300 cilvēku, lai saņemtu šo vakcīnu. Ja parasti ar vakcināciju nodarbojas viens ārsts un medicīnas māsa, tad tagad vakcinācijai piesaistīti arī citi LIC medicīnas darbinieki.

Pret ērču encefalītu LIC jau vakcinējušies 8958 pieaugušie un 2224 bērni.

Pagaidām LIC arī nav informācijas, vai kāds no cilvēkiem, kuram šogad bija piesūkusies ērce, inficējies ar ērču encefalītu vai Laimas boreliozi, taču no visām 126 laboratoriski pārbaudītajām ērcēm ar ērču encefalītu bija inficētas trīs ērces.

Līdz nedēļas sākumam LIC vakcinācijas kabinetā un Uzņemšanas nodaļā ērces noņemtas 49 cilvēkiem.

LIC direktore Baiba Rozentāle stāstīja, ka vairums pacientu nebija potējušies pret ērču encefalītu.

Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt: bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Lai ērces būtu iespējams pamanīt un laikus notraukt no apģērba, uzturoties dabā, vēlams valkāt apģērbu gaišā krāsā. Kleitas un svārki nav piemērots apģērbs pastaigai vietās, kur sastopamas ērces, uzsver Sabiedrības veselības aģentūras speciālisti.

Jau ziņots, ka ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām.

Ja pacients ir inficējies ar ērču encefalītu, laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei ir vidēji 7-14 dienas. Retāk inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk - 30 dienas.

Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc trim līdz piecām dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas un pat aptuveni nedēļu cilvēks var justies vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un kļūst izteiktākas. Ja viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, tad pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem.

Pēc Infektoloģijas centra direktores teiktā, vienīgā drošā un efektīvā aizsardzība pret saslimšanu ar ērču encefalītu ir vakcinācija, jo nav specifisku medikamentu, kas iedarbotos uz ērču encefalīta vīrusu.

Vakcinēties var visu gadu, tomēr labāk to darīt mēnešos, kad ērces vēl nav aktīvas, uzsvēra Rozentāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!