Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas šodienas tikšanās laikā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāju Arni Cimdaru neizskanēja neviena iebilde pret nepieciešamību ieviest Vēlētāju reģistru, sacīja ZZS frakcijas vadītāja vietnieks Ingmārs Līdaka.

Viņš norādīja, ka pēc Cimdara sniegtās informācijas neradās šaubas, ka pastāvētu kādas problēmas ar Vēlētāju reģistra ieviešanu, tāpēc ir "jāstrādā un jādara".

Tomēr jautājumus rada tas, kāda būs to vēlētāju līdzdalības aktivitāte, kuri jau ilgi nedzīvo savā deklarētajā dzīves vietā. Taču pastāv iespēja ieviest papildu balsošanas iespējas. Viena no tām būtu iespēja cilvēkiem, atrodoties Daugavpilī, balsot par sava apgabala pārstāvjiem, piemēram, Zemgales apgabala kandidātiem. Tāpat ir runa par iepriekšējās balsošanas ieviešanu, atzīmēja politiķis.

Līdaka uzsvēra, ka ZZS noteikti ir gatavi atbalstīt Vēlēšanu reģistra tiešsaistes sistēmas izveidošanu, kas ļautu iedzīvotājiem balsot jebkurā iecirknī. Tomēr deputātam ir šaubas, vai to būs tik vienkārši izdarīt sliktā interneta pārklājuma dēļ atsevišķos Latvijas reģionos. Politiķis esot pieredzējis gadījumus, kad vietējās vēlēšanu komisijas locekļi dodas prom no iecirkņa, lai atrastu vietu, kur ir labs interneta pieslēgums.

Viņš skaidroja, ka Cimdars ir labi izskaidrojis, ka līdz ar identifikācijas karšu ieviešanu nepieciešams Saeimas vēlēšanās sākt praktizēt Vēlētāju reģistru, jo minētās kartes nav iespējams izmantot pie pašreiz spēkā esošās spiedogu sistēmas.

Kā ziņots, ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis iepriekš noraidoši novērtēja iespēju Saeimas vēlēšanās sākt praktizēt Vēlētāju reģistra izmantošanu, jo tas tiekot ieviests ar mērķi, lai koalīcijas partijas saglabātu savus vēlētājus, bet šiem politiskajiem spēkiem nav rūpju par tiem vēlētājiem, kuri ir mobilāki un vēlēšanās pēc reģistra ieviešanas piedalīties nevarēs.

Saeima 16.februārī iekļāva darba kārtībā un nodeva izskatīšanai komisijās divu koalīcijas partiju deputātu iesniegto likumprojektu, kas paredz Vēlētāju reģistra atjaunošanu Saeimas vēlēšanās.

Iesniedzēji no Zatlera reformu partijas un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) norāda, ka ar vēlētāju reģistra atjaunošanu Saeimas vēlēšanās būtu tāda pati kārtība kā Eiropas Parlamenta (EP) un pašvaldību vēlēšanās, kad balsošana norisinās vēlēšanu iecirknī, kas ir piesaistīts deklarētajai dzīvesvietai.

Pastāv iespēja, ka tiks izveidota Vēlētāju reģistra tiešsaistes sistēma, kas ļaus vēlētājiem balsot jebkurā iecirknī. Taču par tās izveidi vēl spriedīs attiecīgi izveidota darba grupa, un tiešsaistes sistēmas radīšanai būs nepieciešama izšķiršanās par nepieciešamā finansējuma piešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!