Maķeižu robežkontroles posteņa robežsargi svētdienas vakarā pamanījuši lidmašīnu, kas no Latvijas puses ielidojusi Lietuvas gaisa telpā. Nelielā sporta lidmašīna, kuras pazīšanās zīmes lietuviešu robežsargi nespēja saskatīt, drīz pēc tam atgriezās Latvijas gaisa telpā.
Lietuvas Valsts robežapsardzes dienests informēja, ka svētdien pulksten 19.02 Buknaiču robežapsardzes punktā dežurējošie robežsargi pamanījuši, ka 300 kilometrus no robežapsardzes punkta Lietuvas gaisa telpā, aptuveni 150 metru augstumā, ielido neliela, pelēka lidmašīna, kas pēc ārējā izskata atgādināja sporta lidmašīnu. Lidmašīna devās Laižuvas ciema virzienā, kas atrodas Mažeiķu rajonā.

Pēc astoņām minūtēm Laižuvas robežapsardzes punkta robežsargi ziņoja, ka šī lidmašīna ielidojusi aptuveni desmit metrus Lietuvas teritorijā un gar robežu devusies Akmenes rajona virzienā. Vēl pēc 13 minūtēm Žagares robežapsardzes punkta robežsargi informēja, ka nezināma lidmašīna aptuveni puskilometra augstumā atrodas Lietuvas gaisa telpā.

Par ielaušanos gaisa telpā tika informēts Lietuvas gaisa spēku lidojumu vadības dienests, kā arī Liepājas un Jelgavas robežapsardzes dienestu vadība. Lietuvas gaisa spēki ziņoja Lietuvas Valsts robežapsardzes dienestam, ka fiksēta nezināmas lidmašīnas ielaušanās Lietuvas gaisa telpā. Sākta izmeklēšana, ko veic gaisa kara spēku amatpersonu komisija.

Lietuvas gaisa kara spēku (GKS) pavēlnieks Edvards Mažeiķis sacīja, ka, pēc provizoriskām ziņām, Lietuvas gaisa telpu pārkāpusi lidmašīna "An-2". Lietuvas GKS rīcībā esošā informācijas vēsta, ka pēc Lietuvas gaisa telpas pārkāpšanas lidmašīna nolaidusies Rīgā. Mažeiķis piebilda, ka drīzumā būs vieglāk identificēt gaisa telpas pārkāpējus, jo no jūlija Lietuvas GKS būs dežūrlidmašīna, kas varēs panākt pākāpējus un tos identificēt.

Lietuvas Ārlietu ministrijas Informācijas departamenta direktors Petrs Zapolsks sacīja, ka ministrija, kurai, ņemot vērā 1997.gada valdības lēmumu, ir jāpieņem lēmums saistībā ar šādu incidentu, patlaban gaida izmeklēšanas rezultātus un ieteikumus. Pēc Zapolska teiktā, starptautiskajā praksē šādos gadījumos parasti aprobežojas ar diplomātiskās ietekmēšanas līdzekļiem.

Šogad šis ir jau trešais gaisa telpas robežpārkāpums Lietuvā. Viens gadījums tika fiksēts jūras piekrastē, kad pārkāpējs šķērsoja robežu no Latvijas puses, bet otrajā gadījumā Baltkrievijas gaisa telpas robeža tika pārkāpta no Lietuvas puses. Lietuva uzskatīja par gaisa telpas pārkāpumu Latvijas Jūras vides pārvaldes speciālistu rīcību, kuri ar lidmašīnas starpniecību novēroja martā no Būtiņģes naftas termināla izplūdušās naftas plankumu un neilgu laiku uzturējās Lietuvas gaisa telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!